Παράνοια σε Γερμανία και Γαλλία: Τιμές-ρεκόρ στο ηλεκτρικό ρεύμα

Παράνοια σε Γερμανία και Γαλλία: Τιμές-ρεκόρ στο ηλεκτρικό ρεύμα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 17:54 Δημιουργία 25/08/22, 17:49
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Νέο ιστορικό υψηλό κατέγραψε η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στη Γαλλία, καθώς εκτινάχθηκε στα 880 ευρώ ανά μεγαβατώρα, για το επόμενο έτος.

Η τιμή αυτή βρίσκεται σε επίπεδο 10πλάσιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, καθώς η Electricite de France ανακοίνωσε ότι θα χρειασθεί περισσότερος χρόνος για την επαναλειτουργία περισσότερων πυρηνικών αντιδραστήρων της.

Κι όλα αυτά, την ώρα που παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας περιορίζεται λόγω της ξηρασίας και η Ρωσία έχει μειώσει δραστικά τη ροή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ωθώντας την τιμή του επίσης σε συνεχή άνοδο, ξεπερνώντας σήμερα το φράγμα των 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η τιμή των συμβολαίων για παράδοση φυσικού αερίου τον Σεπτέμβριο (TTF) έφθασε σήμερα το πρωί πάνω από τα 315 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ στις 16.30 διαμορφωνόταν στα 307 ευρώ, με άνοδο 5% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.

Η τιμή του ρεύματος για το επόμενο έτος στη Γερμανία εκτινάχθηκε σήμερα 17% στο επίπεδο ρεκόρ των 750 ευρώ η μεγαβατώρα.

Οι τεράστιες αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος έχουν οδηγήσει σε μία όλο και μεγαλύτερη λίστα επιχειρήσεων -από αυτές που παράγουν αλουμίνιο και ψευδάργυρο έως λιπάσματα- που ανακοινώνουν περικοπές στην παραγωγή τους.

Τέτοιες ανακοινώσεις γίνονται σχεδόν καθημερινά, με την Yara να είναι η τελευταία που θα προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπές στην παραγωγή αμμωνίας στην Ευρώπη.

Το επόμενο μεγάλο τεστ για την αγορά ενέργειας θα είναι την επόμενη εβδομάδα, με την Gazprom να έχει ανακοινώσει ότι θα σταματήσει τη λειτουργία του Nord Stream για τρεις ημέρες, από τις 30 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου και την Ευρώπη να φοβάται ότι μπορεί να μην ξαναρχίσει η ροή του αερίου.

Εν τω μεταξύ, έχει μειωθεί και η ροή αερίου από τη Νορβηγία, η οποία προχώρησε σε εργασίες συντήρησης, ενώ και ένας μεγάλος τερματικός σταθμός LNG στις ΗΠΑ, ο οποίος επλήγη από έκρηξη, δεν θα επαναλειτουργήσει πριν από τον Νοέμβριο.

Αν σου άρεσε κάνε