Εντονη ανησυχία στην ΕΚΤ για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη - Τα σενάρια για την επικείμενη αύξηση των επιτοκίων

Εντονη ανησυχία στην ΕΚΤ για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη - Τα σενάρια για την επικείμενη αύξηση των επιτοκίων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 15:49 Δημιουργία 25/08/22, 15:41
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) εμφανίσθηκαν περισσότερο από ποτέ ανήσυχοι για την εμπέδωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη στην τελευταία συνεδρίασή τους στις 21 Ιουλίου.

Η ΕΚΤ θεωρεί ότι ο πληθωριστικός ήταν μεγάλος και δικαιολογούσε την αύξηση των βασικών επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης (μισή ποσοστιαία μονάδα) αντί κατά 25 μ.β. που είχε προαναγγελθεί τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

«Κρίθηκε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν ενταθεί. Η διατήρηση σταθερών των πληθωριστικών προσδοκιών εξαρτάται από την αποφασιστική δράση του Διοικητικού Συμβουλίου έναντι της επιδείνωσης των προοπτικών του πληθωρισμού», αναφέρουν τα πρακτικά.

Η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια επίσης κατά 50 μ.β. τον Σεπτέμβριο, παρά το ότι αυξάνεται ο κίνδυνος ύφεσης, καθώς ο πληθωρισμός πλησιάζει διψήφια επίπεδα και η απειλή ελλείψεων φυσικού αερίου μπορεί να ωθήσει τις τιμές ακόμη υψηλότερα.

Oι αγορές χρήματος αναμένουν μία αύξηση των επιτοκίων κατά 100 μ.β. έως τον Οκτώβριο για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Ορισμένα μέλη του Δ.Σ. τάχθηκαν τον Ιούλιο υπέρ μίας αύξησης των επιτοκίων κατά 25 μ.β. αλλά η πλειοψηφία ήταν υπέρ της μεγαλύτερης αύξησης.

Ωστόσο, ομόφωνη ήταν η απόφαση για το νέο εργαλείο αγορών ομολόγων της ΕΚΤ, το οποίο θα χρησιμοποιείται όταν υπάρχουν μεγάλες αυξήσεις στα spreads των κρατικών τίτλων.

Αν σου άρεσε κάνε