UBS: Σε «καθεστώς» ρηχής ύφεσης η Ευρωζώνη

UBS: Σε «καθεστώς» ρηχής ύφεσης η Ευρωζώνη

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 15:18 Δημιουργία 25/08/22, 15:13
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η Eυρωζώνη βρίσκεται ήδη σε ρηχή ύφεση λόγω της εκτίναξης των τιμών ενέργειας, η οποία θα διαρκέσει έως το τέλος του έτους, σύμφωνα με οικονομολόγους της UBS.

Σε έκθεσή τους προς τους πελάτες της τράπεζας, οι αναλυτές της UBS προβλέπουν μείωση του ΑΕΠ κατά 0,1% στο τρίτο τρίμηνο και 0,2% στο τέταρτο.

Παρά την ύφεση στο δεύτερο εξάμηνο, αναθεώρησαν ανοδικά την πρόβλεψή τους για το σύνολο του έτους λόγω της ισχυρής επίδοσης της οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο. Για το 2023 προβλέπουν ρυθμό ανάπτυξης 0,8% έναντι 1,2% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψή τους.

«Υπό το φως των νέων σημαντικών αυξήσεων στις τιμές ενέργειας, οι οποίες συνεπάγονται περαιτέρω πιέσεις στην κατανάλωση των νοικοκυριών και τις πάγιες επενδύσεις, αναμένουμε τώρα ότι η Ευρωζώνη θα μπει σε τεχνική ύφεση (δηλαδή δύο συνεχόμενα τρίμηνα με μείωση του ΑΕΠ)», ανέφεραν οι αναλυτές.

Μία κρίσιμη υπόθεση είναι ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα αυξηθούν περαιτέρω, αλλά δεν θα υπάρξουν σημαντικές ελλείψεις. Αν η κατανομή του αερίου με δελτίο καταστεί αναγκαία, «η οικονομική ζημιά θα είναι μάλλον μεγαλύτερη», σημείωσαν.

Η απαισιόδοξη προοπτική της τράπεζας συμβαδίζει με τα σημερινά στοιχεία που έδειξαν μείωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία καθώς και τις έρευνες αυτή την εβδομάδα της S&P Global για τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Πιο απαισιόδοξοι έγιναν και οικονομολόγοι της Morgan Stanley, οι οποίοι προβλέπουν μία μεγαλύτερη συρρίκνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης σε σχέση με πριν, αρχής γενομένης από το τέταρτο τρίμηνο.

Αν σου άρεσε κάνε