ΑΑΔΕ: Τέλη Νοεμβρίου η ανάρτηση προσυμπληρωμένων δηλώσεων ΦΠΑ με βάση τα δεδομένα του myData

ΑΑΔΕ: Τέλη Νοεμβρίου η ανάρτηση προσυμπληρωμένων δηλώσεων ΦΠΑ με βάση τα δεδομένα του myData

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 16:50 Δημιουργία 24/08/22, 16:42
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Από τα τέλη Νοεμβρίου θα ξεκινήσει από την ΑΑΔΕ η ανάρτηση των προσυμπληρωμένων δηλώσεων ΦΠΑ στους λογαριασμούς επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών.

Συγκεκριμένα, θα αναρτηθεί η πρώτη προσυμπληρωμένη δήλωση ΦΠΑ, καθώς τα δεδομένα που βρίσκονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή myData να καθιστoύν εφικτό τον υπολογισμό του οφειλόμενου ΦΠΑ από τη φορολογική διοίκηση με βάση τα έσοδα και τα έξοδα κάθε επιχείρησης.

Τα ηλεκτρονικά βιβλία παρέχουν τη δυνατότητα στη φορολογική διοίκηση να γνωρίζει όλα τα έσοδα και τα έξοδα των επιχειρήσεων. Και αυτό καθώς το έσοδο για μία επιχείρηση είναι έξοδο για μία άλλη και αυτόματα εμφανίζεται στα myData.

Mε τον τρόπο αυτό η ΑΑΔΕ –και κυρίως το υπουργείο Οικονομικών– θα γνωρίζει το ποσό του ΦΠΑ που πρέπει εισπράξει κάθε μήνα από τις επιχειρήσεις με μικρές αποκλίσεις. Η νέα διαδικασία βάζει τέλος και στις φουσκωμένες δαπάνες που δηλώνουν αρκετές επιχειρήσεις και επαγγελματίες προκειμένου να περιορίσουν το φορολογητέο εισόδημα.

Η φοροδιαφυγή

Πλέον, με τα ηλεκτρονικά βιβλία η δυνατότητα αυτή ελαχιστοποιείται, ωστόσο παραμένει η φοροδιαφυγή που συντελείται μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων. Βέβαια, το τελευταίο διάστημα η ΑΑΔΕ έχει δείξει ότι μπορεί να βρει σε σημαντικό βαθμό και όσες επιχειρήσεις δεν εκδίδουν αποδείξεις (λαμβάνει στοιχεία από διάφορες πλατφόρμες), ενώ προφανώς ισχυρό όπλο παραμένει και ο τακτικός έλεγχος σε όσες επιχειρήσεις, βάσει στοιχείων ανάλυσης κινδύνου, υπάρχουν υπόνοιες για φοροδιαφυγή.

Σε κάθε περίπτωση οι επιχειρήσεις θα μπορούν να τροποποιούν την προσυμπληρωμένη δήλωση εφόσον δεν συμφωνούν με τα στοιχεία. Αυτό σημαίνει ότι η δήλωση ΦΠΑ δεν θα είναι κλειδωμένη, αλλά θα έχουν τη δυνατότητα να τη διαχειριστούν τα λογιστήρια των επιχειρήσεων, δεδομένου ότι έχουν την ευθύνη για την υποβολή της.

Σημειώνεται ότι με την πλήρη εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων, εκτός από την προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ, το Ελληνικό Δημόσιο θα επισπεύσει τις επιστροφές ΦΠΑ στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, καθώς θα γνωρίζει τις συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί και ότι αυτές είναι σύννομες, μειώνοντας στο ελάχιστο τον απαιτούμενο έλεγχο.

Αν σου άρεσε κάνε