Επιχείρηση «Κοινωνία»: Τι φέρνει στη ΔΕΘ ο Μητσοτάκης για συνταξιούχους και εργαζόμενους

Επιχείρηση «Κοινωνία»: Τι φέρνει στη ΔΕΘ ο Μητσοτάκης για συνταξιούχους και εργαζόμενους

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 11:07 Δημιουργία 16/08/22, 10:56
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Λίγο πριν κλειδώσει οριστικά το νέο πακέτο στήριξης των νοικοκυριών στο πλαίσιο πάντα των «αντοχών» του προϋπολογισμού, γίνεται σαφές ότι ως αντίβαρο στα κύματα ακρίβειας δεν θα χρησιμοποιηθούν μόνο οι έκτακτες επιδοτήσεις.

Ενδεικτικό είναι ότι και οι συνταξιούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι αναμένεται να ενταχθούν στο φετινό πακέτο της ΔΕΘ, το οποίο θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 10 Σεπτεμβρίου, ενώ επιπλέον στήριξη εξετάζεται να δοθεί στις πιο ευάλωτα νοικοκυριά.

Σε ό,τι αφορά τον βασικό μισθό η αύξησή του στον ιδιωτικό, βρίσκεται ήδη στο οπλοστάσιο της κυρβέρνησης με τις σχετικές πληροφορίες να αναφέρουν ότι η αύξηση θα αγγίξει ακόμα και τα 51 ευρώ.

Τι προβλέπεται για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα

Η άμεση επίσπευση της αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα έχει ήδη δρομολογηθεί, έτσι ώστε οι νέες αυξήσεις να δοθούν ακόμα και μέσα στο πρώτο τρίμηνο-τετράμηνο του 2023. Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο συνδυασμός των ρυθμών ανάπτυξης- πληθωρισμού επιτρέπει αύξηση τουλάχιστον 5,5%. Αυτό πρακτικά, σημαίνει ότι ο κατώτατος μισθός θα επιστρέψει στα 752 ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα, οι νέοι κατώτατοι μισθοί αναμένεται να διαμορφωθούν ως εξής:

  • Εισαγωγικός κατώτατος μισθός: από τα 713 ευρώ θα ανέβει στα 752 ευρώ (αύξηση 39 ευρώ)
  • Κατώτατος με 1 τριετία: από τα 784 ευρώ θα ανέβει στα 827 ευρώ (αύξηση 43 ευρώ)
  • Κατώτατος με 2 τριετίες: από τα 856 ευρώ θα ανέβει στα 903 ευρώ (αύξηση 47 ευρώ)
  • Κατώτατος με 3 τριετίες: από τα 927 ευρώ θα ανέβει στα 978 ευρώ (αύξηση 51 ευρώ)

Ωστόσο, το ενδεχόμενο μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών παραμένει ακόμα ανοιχτό. Ήδη, με τη νέα μείωση των εισφορών στις επικουρικές, που «τρέχει» από την αρχή του καλοκαιριού, οι εισφορές έχουν μειωθεί κατά 4,4 μονάδες κι απομένουν μόλις 0,6 μονάδες.

Το επίδομα ανεργίας

Η νέα αύξηση του κατώτατου αναμένεται να ευνοήσει και τους ανέργους, οι οποίοι σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία θα δουν την επιδότηση τους να αυξάνεται από τα 17,51 ευρώ στα 18,47 ευρώ κι αυτό συνεπάγεται ότι σε μηνιαία βάση το επίδομα ανεργίας θα ανέβει από τα 407,25 ευρώ στα 461,82 ευρώ.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι

Όσον αφορά στις αυξήσεις των δημοσίων λειτουργών, στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού θα συμπεριληφθεί η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, καλύπτοντας μάλιστα και όσους συνταξιούχους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ κι αυτήν τη στιγμή επιβαρύνονται με την εισφορά.

Αυτή η «έμμεση» μισθολογική αύξηση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και δύο χρόνια στον ιδιωτικό τομέα, ξεκινάει από τα 22 ευρώ και ξεπερνάει σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και τα 676 ευρώ τον χρόνο.

Για παράδειγμα, στα χαμηλότερα μισθολογικά- βαθμολογικά κλιμάκια, για εισόδημα 18.000 ευρώ ή 1.500 ευρώ τον μήνα το ετήσιο κέρδος θα είναι 132 ευρώ και το μηνιαίο 11 ευρώ, για εισόδημα 20.000 ευρώ ή αποδοχές 1.666 ευρώ το όφελος ανέρχεται σε 176 ευρώ και 14,6 ευρώ αντιστοίχως.

Τι να περιμένουν οι συνταξιούχοι

Σε ό,τι αφορά τους συνταξιούχους οι δύο βασικές παρεμβάσεις που έχουν ήδη αποφασιστεί και ουσιαστικά προαναγγελθεί, είναι η αύξηση των συντάξεων το 2023 για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από το νέο έτος.

Σε ό,τι αφορά τους συνταξιούχους πάντως, το οικονομικό επιτελείο θέλει να τραβήξει κόκκινη γραμμή στα αναδρομικά, περιοριζόμενη στην αποζημίωση όσων έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη και όχι όλων.

Ένα επιπλέον μέτρο είναι η νέα επιταγή ακρίβειας η οποία αναμένεται να κοστίσει 300 εκατ. ευρώ και δεν θα έχει μόνιμο χαρακτήρα. Θα δοθεί προς το τέλος του χρόνου και θα είναι βασικό μέτρο για τη στήριξη των εισοδημάτων του 2022, πέραν της πιθανής επανάληψης του fuel pass για το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Τέλος, στο πρωθυπουργικό επιτελείο επεξεργάζονται και την ιδέα για την προσφορά στέγης σε νέους και δεν αποκλείεται να γίνει ειδική αναφορά στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η παροχή κινήτρων για την αύξηση της προσφοράς κατοικίας. Εξετάζονται η αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου μέσω ΣΔΙΤ, η ανέγερση φοιτητικών εστιών από τα πανεπιστήμια και η χορήγηση κινήτρων για την αξιοποίηση των κλειστών ιδιωτικών ακινήτων ή και αντικινήτρων σε όσους τα κρατούν κλειστά.

Αν σου άρεσε κάνε