ΕΦΚΑ: Σύνταξη ακόμα και με οφειλές;

ΕΦΚΑ: Σύνταξη ακόμα και με οφειλές;

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 14:48 Δημιουργία 12/08/22, 13:59
Αρθρογράφος: Ελίνα Δεβούρου
ΕΛΙΝΑ ΔΕΒΟΥΡΟΥ

Να «ξεκλειδώνει» φαίνεται, από το φθινόπωρο, ο δρόμος της συνταξιοδότησης για χιλιάδες ασφαλισμένους με χρέη στο ασφαλιστικό τους ταμείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Σεπτέμβριο αναμένεται να «φθάσει» στη Βουλή, σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, το οποίο θα επιτρέπει την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους, που λόγω των αυξημένων χρεών τους προς τον ΕΦΚΑ δεν μπορούσαν μέχρι σήμερα να συνταξιοδοτηθούν.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Κωστής Χατζηδάκης, έχει προαναγγείλει την παραγραφή χρεών στη 10ετία -αντί της 20ετίας που ίσχυε μέχρι σήμερα. Εφόσον η οφειλή των ασφαλισμένων δεν ξεπερνά τις 20.000 ευρώ για τους επαγγελματίες και τις 6.000 για τους αγρότες, θα είναι πλέον δυνατή η υποβολή της αίτησης.

Σημειώνεται πως βάσει των όσων έχουν γίνει έως τώρα γνωστά και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις, η οφειλή θα συμψηφίζεται ή θα παρακρατείται από τη σύνταξη, μέσω ισόποσων μηνιαίων δόσεων, που όμως δε θα ξεπερνούν τις 60.

Δικαίωση μέσω της ...δικαστικής οδού

Μια πολύ σημαντική απόφαση εξέδωσε πρόσφατα το διοικητικό Εφετείο, επιτρέποντας σε ασφαλισμένη με χρέος που άγγιζε τα 86.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ, να λάβει τελικά σύνταξη.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου, Αλέξης Μητρόπουλος, η απόφαση αυτή αφορά περισσότερα από 300.000 άτομα, που βρίσκονται «εγκλωβισμένα» ...εκτός συνταξιοδότησης.

«Προχθές το διοικητικό Εφετείο δέχθηκε τα δικά μας επιχειρήματα που μία κυρία με πέντε φορές πάνω από τα 20.0000 ευρώ, δηλαδή σε καμία περίπτωση σύμφωνα με το νόμο δεν έπρεπε να πάρει σύνταξη επικαλούμενη τη δεινή οικονομική της κατάσταση και προβλήματα υγείας δέχθηκε το Εφετείο απορρίπτοντας την έφεση του ΕΦΚΑ και του υπουργείου να πάρει σύνταξη παρά το ότι χρωστούσε 70 χιλιάρικα πάνω από τα 20 και της απαγορευόταν να πάρει σύνταξη. 'Έσπασε δηλαδή, αυτό που λέμε 'πλαφόν' για τους οφειλέτες και επαναλαμβάνω είναι 250-300 χιλιάδες, το έχουμε αναδείξει», τόνισε ο κ. Μητρόπουλος.

Αν σου άρεσε κάνε