Αναδρομικά: Τέλος στο «θρίλερ» των συνταξιούχων βάζει το ΣτΕ

Αναδρομικά: Τέλος στο «θρίλερ» των συνταξιούχων βάζει το ΣτΕ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:42 Δημιουργία 29/06/22, 10:18
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Μόνο οι συνταξιούχοι που είχαν ασκήσει αγωγές έως και τον Ιούλιο του 2020, μπορούν να περιμένουν αναδρομικά δώρα και τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων.

Πρόκειται περίπου για 350.000 συνταξιούχους, ενώ η πλειονότητα έχουν απωλέσει το δικαίωμα της επιστροφής των περικοπών.

Μετά από ενάμιση χρόνο, φτάνει οριστικά το τέλος του δικαστικού θρίλερ των αναδρομικών, που ξεκίνησε με τις περικοπές του 2012 και ολοκληρώνεται μια δεκαετία αργότερα.

Αναλυτικότερα:

· Όσοι είχαν εκκρεμείς δίκες κατά τη δημοσίευση του νόμου (31/07/2020) συνεχίζουν τον δικαστικό αγώνα στα δικαστήρια ουσίας για να λάβουν εντόκως αναδρομικά 11μήνου σε επικούρηση και δώρα.

· Όσοι δεν είχαν ασκήσει αγωγές πριν τις 31/07/2020, οι αξιώσεις τους για επιστροφή επικούρησης και δώρων αποσβέννυνται δια νόμου.

· Οι αιτιάσεις για σεβασμό στο δεδικασμένο και την εφαρμογή των αποφάσεων των πολιτικών δικών από την εκτελεστική εξουσία εις ολόκληρον, απορρίφθηκαν με εσφαλμένες και αμφισβητούμενες αιτιολογίες.

· Οι αιτιάσεις μας περί αντισυνταγματικότητας των ρυθμίσεων περί αποσβέσεως των αξιώσεων των συνταξιούχων δια νόμου απορρίφθηκαν αναιτιολόγητα και κατά παράβαση της ΕΣΔΑ.

Τι ισχύει για τις κύριες συντάξεις

Σε ότι αφορά στις κύριες συντάξεις του ιδιωτικού τομέα, το ΣτΕ αποφάσισε την επιστροφή σε όλους τους συνταξιούχους.

Πιο συγκεκριμένα, με τις αποφάσεις της Ολομέλειας, στην οποία προήδρευσε η επίτιμη πλέον Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ειρήνη Σάρπ, αναγνωρίζεται δικαίωμα είσπραξης αναδρομικών για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις σε όλους τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα για χρονικό διάστημα έντεκα μηνών. Από τις 11 Ιουνίου του 2015 ως την αντίστοιχη ημερομηνία του Μαΐου του 2016.

Για αυτούς τους έντεκα μήνες, όλοι οι συνταξιούχοι, όπως ρητά αναφέρεται στις σχετικές αποφάσεις, ανεξάρτητα, από το αν είχαν προσφύγει η όχι, ανεξάρτητα δηλαδή από το αν είχαν διεκδικήσει δικαστικά αναδρομικά, θα λάβουν τα ποσά που αντιστοιχούν στις περικοπές των κύριων συντάξεων τους, για αυτούς τους έντεκα μήνες.

Αν σου άρεσε κάνε