Fuel Pass 2: Έως 45.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα το όριο για την επιδότηση καυσίμων

Fuel Pass 2: Έως 45.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα το όριο για την επιδότηση καυσίμων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 16:04 Δημιουργία 21/06/22, 15:44
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε το πρωί κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός, προχώρησαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θάνος Πετραλιάς.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, οι ωφελούμενοι θα λαμβάνουν την επιδότηση με τη μορφή ψηφιακής ηλεκτρονικής κάρτας. Για όσους δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, η επιδότηση θα πιστώνεται απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Ωστόσο, για όσους λάβουν το Fuel Pass 2 με ψηφιακή κάρτα, η επιδότηση θα είναι προσαυξημένη κατά 15 ευρώ.

«Επεκτείνεται η κάρτα Fuel pass 2 με διάρκεια τρεις μήνες (από την 1η Ιουλίου και ως 30 Σεπτεμβρίου) και αφορά περισσότερους δικαιούχους, συνολικά 3,1 εκατομμύρια ιδιοκτήτες οχημάτων με εισόδημα ως 30.000, προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε μέλος του νοικοκυριού», ανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών. Με τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων συμπεριλαμβάνονται όσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα έως και 45.000 ευρώ (καθαρό μετά την αφαίρεση των φόρων).

Αναλυτικά:

  • Για αυτοκίνητα ΙΧ στην ηπειρωτική Ελλάδα θα είναι 65 ευρώ χωρις κάρτα, 80 με κάρτα.
  • Στα νησιά (συμπεριλαμβάνεται και η Κρήτη), για τα αυτοκίνητα θα είναι 85 χωρίς κάρτα, 100 με κάρτα.
  • Για δίκυκλα στην ηπειρωτική Ελλάδα: 35 ευρώ χωρίς κάρτα, 60 με κάρτα
  • Για δίκυκλα σε νησιά: 55 ευρώ χωρίς κάρτα, 70 με κάρτα.

Για το diesel κίνησης, η ενίσχυση θα εξακολουθήσει να είναι 12 λεπτά ανά λίτρο στην πηγή. Το τελικό όφελος -συνυπολογίζοντας και τον ΦΠΑ- θα ανέλθει στα 15 λεπτά το λίτρο. Κόστος 115 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης, επιστρέφεται το ΕΦΚ στους πολίτες που είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες.

Ποιοι οι δικαιούχοι

Δικαιούχος της επιδότησης καυσίμων είναι κάθε φυσικό πρόσωπο (συμπεριλαμβανομένων και ελευθέρων επαγγελματιών), που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2021 έως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο μέλος, έως συνολικά 45.000 ευρώ.

Οι δικαιούχοι που μπορούν να επωφεληθούν από το Fuel Pass 2, υπολογίζονται σε 3,1 εκατομμύρια.

Αν σου άρεσε κάνε