Αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών: Έως και 50% επιδότηση

Αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών: Έως και 50% επιδότηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:23 Δημιουργία 20/06/22, 09:58
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Αύριο αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων στο πλαίσιο του «πολυδιαφημισμένου» προγράμματος αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών, το οποίο παρέχει επιδοτήσεις από 30% έως 50%.

Η επιδότηση αναμένεται να κυμανθεί από 135 έως 710 ευρώ, ενώ η αίτηση θα μπορεί να υποβάλλεται μέσω του allazosyskevi.gov.gr, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν πριν από λίγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Μέσω του προγράμματος θα αντικατασταθούν 380.000 ενοργοβόρες συσκευές και οι ωφελούμενοι θα δουν μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος από 150-300 ευρώ το χρόνο, ενώ η συνολική εξοικονόμηση ηλεκτροπαραγωγής θα φτάσει τις 209.000 μεγαβατώρες.

Όπως ανακοινώθηκε, το προσεχές διάστημα, έρχεται και νέα δράση που θα αφορά στην αντικατάσταση επαγγελματικών ψυγείων, τα οποία είναι και τα πιο ενεργοβόρα.

Πιο αναλυτικά, το πρόγραμμα επιδοτεί την αντικατάσταση κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών, δηλαδή συσκευών που έχουν τη μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος. Το πληροφοριακό σύστημα που το υποστηρίζει σχεδιάστηκε προκειμένου όλα τα απαιτούμενα στοιχεία να αντλούνται αυτόματα.

Το μόνο που θα χρειάζεται ο ενδιαφερόμενος είναι οι κωδικοί του taxisnet, ο αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και το κινητό του τηλέφωνο. Εφόσον η αίτηση εγκριθεί, ο καταναλωτής θα λαμβάνει ηλεκτρονικά, στο κινητό τηλέφωνο, έναν κωδικό που αντιστοιχεί στην επιδότηση που δικαιούται και θα αγοράζει τη συσκευή στη μειωμένη τιμή από το κατάστημα που επιθυμεί (εφόσον συμμετέχει στο πρόγραμμα). Θα είναι υποχρεωμένος επίσης να παραδώσει την παλιά συσκευή για ανακύκλωση.

Η πλατφόρμα, η οποία θα τεθεί αύριο Τρίτη 21 Ιουνίου σε λειτουργεία, θα ανοίγει σταδιακά με βάση τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ.

Αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για όσους ο ΑΦΜ τους λήγει σε 1 και 2, ενώ την επόμενη μέρα (22 Ιουνίου) θα ανοίξει και για όσους ο λήγων αριθμός του ΑΦΜ λήγει σε 3.

Για την υποβολή της αίτησης δεν απαιτείται κανένα δικαιολογητικό, καθώς όλα τα στοιχεία θα αντλούνται αυτόματα και θα διασταυρώνονται.

Σύμφωνα με την κ. Σδούκου, μπορεί να υποβάλλεται μόνο μια αίτηση για κάθε κατοικία, είτε κύρια είτε εξοχική. Για παράδειγμα, σε μια οικογένεια με 2 γονείς και 2 παιδιά, θα μπορούν να υποβάλουν οι δύο γονείς έως 2 χωριστές αιτήσεις για διαφορετική ωστόσο κατοικία ο καθένας.

Ωστόσο, η κατοικία, κύρια ή δευτερεύουσα, θα πρέπει να ταυτίζεται με την οικία που ήταν τοποθετημένη η παλιά.

Το μέτρο αφορά πολίτες με με κατοικία είτε ιδιόκτητη είτε ενοικιασμένη είτε παραχωρημένη.

Το ποσοστό επιδότησης κυμαίνεται από 30% έως 50% του κόστους συσκευών ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία των δικαιούχων.

Έτσι, πολίτες με εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ, θα λάβουν το ανώτατο ύψος της επιδότησης (50%), ενώ για εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ η επιδότηση διαμορφώνεται στο 30%.

Τα όρια ενίσχυσης διαμορφώνονται από 135-710 ευρώ, ενώ οι κάτοικοι της Αθήνας, σύμφωνα με την κ. Σδούκου, θα λάβουν μεγαλύτερη επιδότηση από τους κατοίκους των νησιών, λόγω του μειωμένου ΦΠΑ.

  • Για παράδειγμα, κάτοικος της Αθήνας για ένα κλιματιστικό 9.000 BTW μπορεί να λάβει ενίσχυση 340 ευρώ, ενώ του νησιού 320 ευρώ.
  • Για κλιματιστικό 24.000 BTW το ανώτατο ποσό φτάνει τα 710 ευρώ.

Ως προς τη διαδιασία, όταν κλείσει η πλατφόρμα στις 5 Ιουλίου, θα αξιολογηθούν οι αιτήσεις με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια. Όπως τόνισε η κ. Σδούκου, η ενίσχυση αφορά όλους ανεξαρτήτως εισοδήματος, ωστόσο θα δοθεί προτεραιότητα στους πιο ευάλωτους.

Στη συνέχεια, οι ωφελούμενοι με βάση τη σειρά κατάταξης δε θα λάβουν χρηματικό ποσό αλλά ψηφιακό κουπόνι, ένα ανά συσκευή. Πάνω στο κουπόνι θα υπάρχει ένας μοναδικός κωδικός, το όνομα, το ΑΦΜ και το κινητό του δικαιούχου, η κατηγορία συσκευής, το ποσοστό ενίσχυσης, ο αριθμός παροχής και η διεύθυνση κατοικίας του.

Τα πρώτα κουπόνια θα είναι διαθέσιμα σε 3 εβδομάδες από το κλείσιμο της πλατφόρμας, ενώ μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν κάνει χρήση των voucher.

Αν σου άρεσε κάνε