Καύσιμα: Στην τελική ευθεία για ανακοινώσεις νέων μέτρων

Καύσιμα: Στην τελική ευθεία για ανακοινώσεις νέων μέτρων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 14/06/22, 08:28
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας των νέων μέτρων παρέμβασης στα καύσιμα, τα οποία πρόκειται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο. Στόχος είναι η συγκράτηση των τιμών, κάτι ωστόσο που φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο, καθώς οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έχουν πάρει την ανηφόρα και τίποτα δεν φαίνεται τίποτα να ανακόπτει το ράλι ανόδου. Με αποτέλεσμα να έχουν εξανεμιστεί πλήρως οι έως σήμερα παρεμβάσεις σε βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης.

Σύμφωνα με τη Goldman Sachs, δεν αποκλείεται να καταγραφούν νέα ιστορικά υψηλά για το πετρέλαιο κατά το γ’ τρίμηνο εφέτος- ακόμη και στα 140 δολάρια το βαρέλι- καθώς τα παγκόσμια αποθέματα θα πρέπει να ανακατανεμηθούν με φόντο την ανάκαμψη της ζήτησης στην Κίνα και την υποχώρηση της ρωσικής παραγωγής. Ενώ, στα επόμενα δύο τρίμηνα οι τιμές ενδέχεται να υποχωρήσουν στα 130 δολάρια.

Στα καθ’ ημάς, με βάση τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων Αττικής, σε πολλά νησιά οι τιμές της βενζίνης αγγίζουν τα 2,8 ευρώ ανά λίτρο, ενώ μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να υπερβούν και στην Αττική τα 2,5 ευρώ ανά λίτρο. Μάλιστα, οι παράγοντες της αγοράς καυσίμων αναφέρουν ότι η άνοδος των τιμών τείνει να λάβει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, και επισημαίνουν ότι κάθε πρόβλεψη αυτήν τη στιγμή μοιάζει επισφαλής.

Υπό αυτά τα δεδομένα, θεωρείται βέβαιο ότι θα επεκταθεί έως το τέλος του καλοκαιριού η επιδότηση των 40 ευρώ, το λεγόμενο Fuel Pass, ενώ ένα από τα σενάρια που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο είναι η επιδότηση της βενζίνης στην αντλία, και μάλιστα με υψηλότερα ποσά ανά λίτρο σε σχέση με το μοντέλο που εφαρμόστηκε στο πετρέλαιο κίνησης.

Ειδικότερα, το σχέδιο δράσης για το είδος και την έκταση των αντισταθμιστικών παρεμβάσεων, με βάση τις υφιστάμενες δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας, αναμένεται να προβλέπει:

  1. Επέκταση και διεύρυνση του Fuel Pass: Το επίδομα καυσίμων θα συνεχιστεί για τουλάχιστον ένα ακόμη δίμηνο, ενώ θα διευρυνθεί ο αριθμός των δικαιούχων. Πιθανόν να αυξηθεί και το ποσό της επιδότησης των 30- 50 ευρώ στα 40- 60 ευρώ. Σήμερα το επίδομα καυσίμων δικαιούται κάθε φυσικό πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένων των ελευθέρων επαγγελματιών, που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2020 έως 30.000 ευρώ. Το ποσό αυτό εξετάζεται να αυξηθεί στην περιοχή των 40.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι αύριο κλείνει η πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι δικαιούχοι μπορούν να λάβουν την επιδότηση καυσίμων για το τρίμηνο Απριλίου- Ιουνίου.
  2. Μοντέλο ντίζελ για τη βενζίνη: Εξετάζεται η απευθείας επιδότηση στα διυλιστήρια, για να μειωθεί η τιμή στη βενζίνη κάτω από τα 2 ευρώ το λίτρο. Καθώς οι «υψηλές πτήσεις» συνεχίζονται και είναι διάχυτος ο φόβος για περιορισμό των μετακινήσεων από τα νοικοκυριά, κάτι που θα πλήξει τα δημόσια έσοδα.
  3. Παράταση της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης: Η επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης θα διατηρηθεί και μετά τον Ιούνιο, ενώ θα αυξηθεί το ποσό της κρατικής επιδότησης στην αντλία. Το ποσό αυτό ανέρχεται σήμερα σε 12 λεπτά το λίτρο χωρίς τον ΦΠΑ (στα περίπου 15 λεπτά το λίτρο με τον ΦΠΑ). Στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι η νέα επιδότηση στο ντίζελ κίνησης θα είναι μεγαλύτερη από τα 15 λεπτά το λίτρο.
Αν σου άρεσε κάνε