ΑΑΔΕ: Αυξάνεται το όριο ακατάσχετων λογαριασμών για συνεπείς φορολογούμενους

ΑΑΔΕ: Αυξάνεται το όριο ακατάσχετων λογαριασμών για συνεπείς φορολογούμενους

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 10/06/22, 08:37
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Στην προοδευτική αύξηση του ορίου του ακατάσχετου λογαριασμού για τους φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμα χρέη, οι οποίοι όμως έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και είναι συνεπείς στην εξυπηρέτησή τους, αναμένεται να προχωρήσει από το 2023 η ΑΑΔΕ. Στόχος είναι η ανάσχεση της δημιουργίας μιας νέας γενιάς «κόκκινων» χρεών στο Δημόσιο, λόγω της πρωτοφανούς αύξησης του κόστους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι, η σχετική ρύθμιση έχει ψηφιστεί τον Μάιο 2019 και επρόκειτο να ενεργοποιηθεί στις αρχές του 2020, αλλά εξακολουθεί να παραμένει «παγωμένη». Όπως προβλέπεται, εφόσον ένας οφειλέτης ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση των οφειλών και εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις του, τότε θα αποδεσμεύεται κάθε μήνα ένα σημαντικό τμήμα από τον λογαριασμό του. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, θα αυξηθεί το σημερινό όριο των 1.250 ευρώ, ενώ το νέο όριο θα προσαυξάνεται κατά το άθροισμα των ποσών των δύο τελευταίων μηνιαίων δόσεων που εξοφλήθηκαν, αφού πολλαπλασιαστεί με συγκεκριμένους συντελεστές.

Όπως εκτιμούν στο οικονομικό επιτελείο, με την ενεργοποίηση του συγκεκριμένου μέτρου θα δοθεί ένα «μπόνους» στους συνεπείς οφειλέτες ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ενώ ταυτόχρονα θα έχουν ένα επιπλέον κίνητρο για να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους προς την εφορία, ενισχύοντας τα δημόσια ταμεία. Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα σε εταιρείες και λοιπά νομικά πρόσωπα με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, να επιτύχουν αρχικά τον περιορισμό και τελικά την πλήρη άρση των κατασχέσεων που έχουν επιβληθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, εφόσον ρυθμίσουν τις οφειλές τους και αποπληρώνουν με συνέπεια τις δόσεις των ρυθμίσεων.

Σύμφωνα με τη διάταξη που έχει ψηφιστεί, ο ακατάσχετος λογαριασμός θα αυξάνεται ως εξής:

-Ο φορολογούμενος που έχει δεσμευμένο τραπεζικό λογαριασμό θα πρέπει να υπαχθεί σε ρύθμιση και να πληρώσει δύο δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών του. Εφόσον είναι συνεπής, τον τρίτο μήνα έχει το δικαίωμα να ζητήσει αύξηση του ακατάσχετου ορίου.

-Βάση του υπολογισμού είναι το άθροισμα των δόσεων των ρυθμίσεων του μήνα. Στο ποσό αυτό εφαρμόζεται ο αρχικός συντελεστής «3», από τον οποίο προκύπτει το νέο ύψος του ακατάσχετου λογαριασμού. Για παράδειγμα, εάν η μηνιαία δόση ανέρχεται σε 600 ευρώ, με την έναρξη της νέας διαδικασίας ο οφειλέτης θα κερδίζει ακατάσχετο όριο 1.800 ευρώ (600Χ3), από 1.250 ευρώ που ισχύει για όλους. Επισημαίνεται ότι για να αυξήσει κάποιος το όριο του ακατάσχετου λογαριασμού, θα πρέπει η μηνιαία δόση της ρύθμισης που εξυπηρετεί να είναι μεγαλύτερη των 400 ευρώ.

-Με την πάροδο του χρόνου, και με την προϋπόθεση ότι η ρύθμιση εξακολουθεί να τηρείται, ο συντελεστής θα αυξάνεται για να φτάσει κοντά στην πλήρη εξόφληση της οφειλής στο «4,5».

-Ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων και τη ρύθμιση όπου θα ενταχθούν, θα προσδιορίζεται ο συντελεστής βάσει του οποίου θα υπολογίζεται το ακατάσχετο όριο.

-Τα όρια του ακατάσχετου λογαριασμού θα καθορίζονται κάθε μήνα και θα ισχύουν για έναν μήνα.

-Σε περίπτωση απώλειας της ρύθμισης, για την οποία έχει χορηγηθεί ο περιορισμός της κατάσχεσης, ο περιορισμός αυτός παύει οριστικά να ισχύει και δεν χορηγείται εκ νέου σε περίπτωση υπαγωγής των ίδιων οφειλών σε νέα ρύθμιση.

Αν σου άρεσε κάνε