Αποφάσεις «εξπρές» για παρεμβάσεις κατά της ακρίβειας

Αποφάσεις «εξπρές» για παρεμβάσεις κατά της ακρίβειας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 09/06/22, 08:38
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Επιταχύνονται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι αποφάσεις για επιπλέον παρεμβάσεις στο μέτωπο της ακρίβειας, με αιχμή τα καύσιμα. Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, τιμές πετρελαίου και πληθωρισμός δεν αφήνουν περιθώρια ολιγωρίας και, στο πλαίσιο αυτό, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε αργά χθες τέθηκαν επί τάπητος όλα τα εναλλακτικά σενάρια και αποτιμήθηκαν τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται σχετικά με τον δημοσιονομικό χώρο που θα διατεθεί για να υλοποιηθούν οι παρεμβάσεις. Οι ίδιοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος μπορεί να προκύψει από την άνοδο του ΑΕΠ κατά 7% το α’ τρίμηνο, την ικανοποιητική πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού τον Μάιο και τα θετικά μηνύματα από το μέτωπο του τουρισμού.

Έτσι, με την κυβέρνηση να έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, στη λίστα των παρεμβάσεων που εξετάζονται, περιλαμβάνονται η παράταση στην επιδότηση των καυσίμων με διεύρυνση του ποσού και του κύκλου των δικαιούχων, η συνέχιση της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης και μια αντίστοιχη επιδότηση στην αντλία στη βενζίνη, με αυξημένο πιθανώς ποσό σε σχέση με την επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης. Ενώ, κάποιοι κάνουν λόγο και το ενδεχόμενο να υπάρξει μία έκτακτη ενίσχυση, ή η επιστροφή στους πολίτες κάποιου ποσού από τις ανατιμήσεις στα καύσιμα.

Ειδικότερα, τα μέτρα που εξετάζονται είναι:

-Η επέκταση και διεύρυνση του fuel pass. Η εισήγηση είναι να παραταθεί για ένα ακόμα τρίμηνο, αρχής γενομένης από την 1η Ιουλίου, με διεύρυνση του ποσού και των εισοδηματικών κριτηρίων. Σήμερα το ποσό της ενίσχυσης είναι από 30 έως 50 ευρώ συνολικά για τρεις μήνες, για τους οδηγούς αυτοκινήτων και μοτοσικλετών. Συζητείται το μηνιαίο ποσό να ανέλθει σε τουλάχιστον 20 ευρώ τον μήνα (από 13,3 ευρώ σήμερα), ενώ παράλληλα μπορεί να αυξηθούν και τα εισοδηματικά κριτήρια, από τις 30.000 ευρώ σε 40.000 ευρώ, ώστε να έχει μεγαλύτερη περίμετρο η παρέμβαση.

-Η παράταση της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης. Το συγκεκριμένο μέτρο θα διατηρηθεί και μετά τον Ιούνιο και ενδεχομένως να αυξηθεί το ποσό της κρατικής επιδότησης στην αντλία. Σήμερα, το ποσό ανέρχεται σε 12 λεπτά το λίτρο, ή σε 15 λεπτά το λίτρο με τον ΦΠΑ.

-Η επιδότηση στη βενζίνη στην αντλία. Αντίστοιχη επιδότηση με αυτή του πετρελαίου κίνησης εξετάζεται και για τη βενζίνη, καθώς είναι ένα μέτρο που θα μπορούσε να συγκρατήσει τις τιμές.

-Η χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης. Δύο είναι τα σενάρια σε αυτήν την κατεύθυνση. Ή η καταβολή μιας επιταγής αντίστοιχης με τη λεγόμενη «επιταγή ακρίβειας» με αποδέκτες τους πιο ευάλωτους, ή να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα- στα πρότυπα εκείνης που πρόκειται να λειτουργήσει για το ρεύμα- προκειμένου να επιστραφεί στους καταναλωτές ένα ποσό για τις ανατιμήσεις στη βενζίνη.

Αν σου άρεσε κάνε