ΟΟΣΑ: «Κόβει ταχύτητα» η ανάκαμψη στην Ελλάδα - Δυσοίωνες οι προβλέψεις

ΟΟΣΑ: «Κόβει ταχύτητα» η ανάκαμψη στην Ελλάδα - Δυσοίωνες οι προβλέψεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 14:05 Δημιουργία 08/06/22, 13:56
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ για τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία στην παγκόσμια και κατ’ επέκταση στην ελληνική οικονομία, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Για τη χώρα μας, ο διεθνής Οργανισμός εκτιμά ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί εφέτος με ρυθμό 2,8% και με 2,5% το 2023, λόγω κυρίως του μεγάλου περιορισμού της ιδιωτικής κατανάλωσης (3,5% εφέτος από 7,8% πέρυσι και μόλις 1,4% το 2023). Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι οι προβλέψεις αυτές έχουν γίνει πολύ πριν από τη δημοσιοποίηση των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το α’ 3μηνο και την πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ κατά 7%.

Αντίθετη πορεία ακολουθεί ο πληθωρισμός, για τον οποίο ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι θα εκτιναχθεί στο 8,8% (υψηλότερα και από το δυσμενές σενάριο του υπουργείου Οικονομικών), για να μειωθεί στο 3,4% το 2023. Πλέον ανησυχητικό είναι ότι προβλέπει σταθερά υψηλό τον πυρήνα του πληθωρισμού, δηλαδή τις αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες πλην ενέργειας, τροφίμων, ποτών και καπνικών, εκτίμηση που εάν επιβεβαιωθεί αποτελεί κίνδυνο για την ανταγωνιστικότητα. Ειδικότερα, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι ο δομικός πληθωρισμός θα ανέλθει εφέτος στο 3,4% από -1,1% πέρυσι και θα διατηρηθεί στο 3,3% το 2023.

Κατά τον διεθνή Οργανισμό, η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει μια συγκεκριμένη δημοσιονομική πολιτική, προκειμένου, σε συνδυασμό με την περαιτέρω μείωση των «κόκκινων» δανείων, να καταστεί εφικτή η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στη συγκεκριμένη δύσκολη συγκυρία, με την άνοδο του κόστους χρήματος για το Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η βελτίωση της δημοσιονομικής σταθερότητας περνά μέσα από την αξιοποίηση των όποιων υπερβάσεων στα έσοδα. Αυτές θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν αφ’ ενός για την επιστροφή σε δημοσιονομικά πλεονάσματα και αφ’ ετέρου για να διασφαλιστεί η στήριξη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών με στοχευμένα, προσωρινά μέτρα ενίσχυσης των εισοδημάτων τους και όχι με επιδοτήσεις τιμών, που θα αποδυνάμωναν τη δημοσιονομική αξιοπιστία.

Στην έκθεση περιλαμβάνεται και ένας κατάλογος με τους κινδύνους που απειλούν την ελληνική οικονομία και οι οποίοι έχουν ως εξής:

-Πρόσθετες διαταραχές στον ενεργειακό ανεφοδιασμό της χώρας- ειδικά του φυσικού αερίου, θα ενισχύσουν τις ήδη υψηλές τιμές στην ενέργεια και θα καθυστερήσουν τη βελτίωση στην οικονομική δραστηριότητα, τις εξαγωγές, το ευ ζην γενικότερα.

-Μισθολογικές αυξήσεις πάνω από το αναμενόμενο, θα μπορούσαν να ανατροφοδοτήσουν τις πληθωριστικές πιέσεις, θίγοντας τη βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα και «αδυνατίζοντας» επενδύσεις- εξαγωγές.

-Μια αύξηση του κόστους των πρώτων υλών, θα μπορούσε να καθυστερήσεις τις δημόσιες επενδύσεις.

-Η επιδείνωση στην οικονομική δραστηριότητα και η αύξηση των επιτοκίων θα έθετε σε κίνδυνο την εξυγίανση των τραπεζών, με τη δημιουργία νέων «κόκκινων» δανείων.

Για την παγκόσμια οικονομία, ο ΟΟΣΑ κατεβάζει τον πήχη της ανάπτυξης στο 3%, από 4,5% που προέβλεπε τον Δεκέμβριο, ενώ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα «τρέξει» με ρυθμούς 9% κατά μέσο όρο, ή με διπλάσια ταχύτητα από τις προηγούμενες προβλέψεις.

Αν σου άρεσε κάνε