«Άλμα» ΑΕΠ με ανάπτυξη 7% το πρώτο τρίμηνο του 2022

«Άλμα» ΑΕΠ με ανάπτυξη 7% το πρώτο τρίμηνο του 2022

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 13:11 Δημιουργία 07/06/22, 13:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Μην έχοντας ενσωματώσει πλήρως τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την έξαρση της ενεργειακής κρίσης, η ελληνική οικονομία κατάγραψε ανάπτυξη της τάξης του 7% το α’ τρίμηνο εφέτος σε σχέση με το αντίστοιχο του 2021, ενώ σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο πέρυσι σημειώθηκε άνοδος του ΑΕΠ κατά 2,3%.

Η άνοδος κατά 7% του ΑΕΠ οφείλεται ως επί το πλείστον στη μεγάλη αύξηση της κατανάλωσης και των ιδιωτικών επενδύσεων. Την τρέχουσα περίοδο, με την οικονομία να βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα», η ιδιωτική κατανάλωση έχει περιοριστεί σημαντικά, ενώ υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για τα επενδυτικά σχέδια λόγω της τεράστιας αύξησης του κόστους. Ωστόσο, όπως αναφέρουν παράγοντες της οικονομίας, η άνοδος αυτή του ΑΕΠ, σε συνδυασμό με τον τουρισμό, μπορεί να περιορίσει τις απώλειες που θα υπάρχουν τα επόμενα τρίμηνα και να δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο για επιπλέον μέτρα στήριξης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ, η άνοδος του ΑΕΠ κατά 7% προήλθε από τις εξής μεταβολές των επιμέρους μεγεθών:

-Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 10,5% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 11,6% και εκείνη της Γενικής Κυβέρνησης κατά 1,8%).

-Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν κατά 12,7%.

-Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 9,6% (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,5%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 23%).

-Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 17,5% (οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 17,8% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 15,5%).

Ενώ, σε σχέση με το δ’ τρίμηνο πέρυσι υπήρξαν οι εξής μεταβολές:

-Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 2,5% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 2,5% και εκείνη της Γενικής Κυβέρνησης κατά 1,8%).

-Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν κατά 3,7%.

-Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 3,6% (οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 5,4%).

-Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 5,6% (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 5%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 8,9%).

Αν σου άρεσε κάνε