Στα «χνάρια» κυκλώματος παράνομου λογισμικού ταμειακών η ΑΑΔΕ

Στα «χνάρια» κυκλώματος παράνομου λογισμικού ταμειακών η ΑΑΔΕ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 02/06/22, 08:37
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Επί τρία συναπτά έτη έως και σήμερα, συνεχίζουν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ να «ξεψαχνίζουν» εκατοντάδες επιχειρήσεις, οι οποίες εμπλέκονται σε κύκλωμα που χρησιμοποιούσε παράνομα τουλάχιστον δέκα λογισμικά για να αλλοιώνει το περιεχόμενο των αποδείξεων και τιμολογίων μέσω των φορολογικών μηχανισμών και να κρύβει τα έσοδα.

Το κύκλωμα είχε εντοπιστεί το 2019, και στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ έχουν μπει οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ένα συγκεκριμένο λογισμικό, το οποίο επεμβαίνει στη μνήμη των ταμειακών μηχανών ή στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και σβήνει αποδείξεις που έχουν εκδοθεί κατά τη διάρκεια λειτουργίας της επιχείρησης. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ανεξάρτητη Αρχή, στο κύκλωμα φέρεται να εμπλέκονται περίπου 100 επιχειρήσεις, ο έλεγχος στις οποίες συνεχίζεται. Ενώ, έχουν ολοκληρωθεί έως στιγμής υποθέσεις, στις οποίες εντοπίστηκε αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη που προσεγγίζει τα 6 εκατ. ευρώ.

Αυτά τα παράνομα λογισμικά αποτελούν και τον βασικό λόγο, για τον οποίο οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ πρόκειται να εξοπλιστούν με QR Code Scanners, ώστε να ελέγχουν την ίδια στιγμή τις αποδείξεις που εκδίδουν οι επιχειρήσεις, καθώς η εξακρίβωση θα γίνεται μέσω του QR code που φέρει κάθε απόδειξη. Στους επιτόπιους ελέγχους θα χρησιμοποιούνται tablets, μέσω των οποίων θα υπάρχει άμεση πρόσβαση στο προφίλ των ελεγχόμενων και θα εκδίδεται αυτόματα το σημείωμα με τα αποτελέσματα το ελέγχου. Παράλληλα, ο ελεγκτής θα έχει τη δυνατότητα να τσεκάρει την αυθεντικότητα των αποδείξεων που εκδίδουν οι επιχειρήσεις και εάν αυτές έχουν περαστεί στα συστήματα της ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με στελέχη της ΑΑΔΕ, τα δεδομένα αλλοιώνονται ως εξής: Η επιχείρηση κατά τις ώρες λειτουργίας εκδίδει κανονικά αποδείξεις λιανικής πώλησης, τις οποίες και παραδίδει στους πελάτες της. Με τη λήξη του ωραρίου λειτουργίας και λίγο πριν την έκδοση του «Ζ», ο επιχειρηματίας παρεμβαίνει με το ειδικό λογισμικό και σβήνει από τη φορολογική μνήμη όσες αποδείξεις θέλει. Κατά συνέπεια, στα βιβλία (και πλέον στο myData) εγγράφονται μόνον όσες αποδείξεις θέλει ο επιχειρηματίας. Το σύστημα αυτό χρησιμοποιείται ειδικά από επιχειρήσεις με μεγάλη εποχική δραστηριότητα λόγω του τουρισμού, αλλά και τα κέντρα διασκέδασης, τις ταβέρνες και τα καφέ- μπαρ, σε μόνιμη βάση.

Από την επεξεργασία των στοιχείων από τους ελεγκτές, έχει εντοπιστεί η ύπαρξη τουλάχιστον δέκα λογισμικών εφαρμογών, οι οποίες «συνεργάζονται», δίνοντας τη δυνατότητα:

-Τροποποίησης της συνολικής αξίας των συναλλαγών της ημέρας.

-Τροποποίησης της συνολικής αξίας των επιμέρους παραστατικών, μεταβάλλοντας (αφαιρώντας) καταλλήλως τα προϊόντα που αναγράφονται σε αυτά.

-Εκ νέου σήμανσης με αλγόριθμο ασφαλούς σήμανσης των τροποποιημένων αρχείων, χωρίς να παρεμβαίνει ο νόμιμος μηχανισμός σήμανσης, με στόχο τη μη δυνατότητα ανίχνευσης της απάτης από τη Φορολογική Αρχή, αφού τα «πειραγμένα» παραστατικά αποκτούν ορθή νέα ταυτότητα.

-Ελέγχου της τροποποίησης των αξιών στα επιμέρους παραστατικά, ώστε να υπάρχει πλήρης συμφωνία με τη συνολική αξία των συναλλαγών που τροποποιήθηκε κατά τη διάρκεια της ημέρας, εξαλείφοντας τυχόν περιθώρια ή ενδείξεις λάθους.

-Επιλεκτικής παρέμβασης τροποποιήσεων για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.

-Εντοπισμού και απαλοιφής παραστατικών, που, κατά τη διενέργεια των τροποποιήσεων, εμφανίζουν αλλοιωμένο ή κατεστραμμένο περιεχόμενο, ώστε να μην εντοπίζονται ίχνη αλλοίωσης ή παραποίησης σε ενδεχόμενο έλεγχο.

-Διόρθωσης των αρχείων που παράγει το συνδεδεμένο με τον μηχανισμό λογισμικό, τα οποία προορίζονται για διαβίβαση πληροφοριών στις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ, ώστε να μην παρουσιάζεται η οποιαδήποτε απόκλιση με τα τροποποιημένα αρχεία.

-Μαζικής διόρθωσης των αλγόριθμων ασφαλούς σήμανσης σε όλα τα παραγόμενα αρχεία, ώστε να αποτρέπεται τυχόν εντοπισμός λάθους.

-Εξάλειψης των ημερομηνιών τροποποίησης των αρχείων που μεταβλήθηκαν, ώστε να μην αφήνεται σχετικό ίχνος ως προς τον χρόνο μεταβολής τους.

-Αυτοματοποιημένης διαγραφής των καταχωρημένων παραγγελιών, καθώς και τα ίχνη αυτών (βήματα χρήστη) κατά την εκκίνηση του υπολογιστή.

Αν σου άρεσε κάνε