myProperty: Πρόγραμμα αυτόματης ενημέρωσης του Ε9 προωθεί η ΑΑΔΕ

myProperty: Πρόγραμμα αυτόματης ενημέρωσης του Ε9 προωθεί η ΑΑΔΕ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 31/05/22, 08:38
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Πρόγραμμα αυτόματης ενημέρωσης του Ε9 για τις δηλώσεις γονικών παροχών, δωρεών και φόρου μεταβίβασης που θα υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας myProperty, προωθεί η ΑΑΔΕ. Έτσι, όλοι όσοι πωλούν ή μεταβιβάζουν ακίνητα με γονική παροχή ή δωρεά και υποβάλουν τις σχετικές δηλώσεις μέσω του myProperty, θα απαλλαγούν από τον «βραχνά» να δηλώνουν τις αλλαγές στην περιουσία τους (απόκτηση ή διαγραφή ακινήτου).

Το μέτρο αναμένεται να ενεργοποιηθεί έως το τέλος του έτους, και θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι εάν λειτουργήσει σωστά η διαδικασία, θα περιοριστεί και ο χρόνος που απαιτείται για τη συμπλήρωση του εντύπου Ε9. Βέβαια, η υποβολή της δήλωσης Ε9 δεν θα πάψει να υφίσταται, καθώς μέσω αυτής θα εξακολουθούν λογικά να γίνονται οι λοιπές τροποποιήσεις που δεν πραγματοποιούνται μέσω του myProperty, αλλά και οι διορθώσεις σε στοιχεία των ακινήτων, όπως η προσθήκη του αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, ή η νομιμοποίηση αυθαίρετων επιφανειών κ.ά.

Η νέα ψηφιακή εφαρμογή εντάσσεται στο σχέδιο για μία απόλυτα «αυτοματοποιημένη εφορία», θέτοντας με αυτόν τον τρόπο τέλος στις δια ζώσης επαφές των φορολογουμένων με τους εφοριακούς, όσον αφορά σε ζητήματα καθημερινότητας, στις διασταυρώσεις, αλλά και στις φορολογικές δηλώσεις οι οποίες θα είναι σχεδόν στο σύνολό τους προσυμπληρωμένες για φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Εκτός από την αυτόματη ενημέρωση του Ε9, η ΑΑΔΕ, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, σχεδιάζει εντός του τρέχοντος έτους να ενεργοποιήσει, μεταξύ άλλων, και τις εξής εφαρμογές:

  1. Πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα επιστροφών φόρου, με υλοποίηση της ψηφιακής διαδικασίας κεντρικών επιστροφών φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων που είναι ενήμερα, χωρίς αίτηση.
  2. Δημιουργία πλατφόρμας ψηφιακής υποβολής δηλώσεων λοιπών φόρων, που υποβάλλονται χειρόγραφα.
  3. Ολοκλήρωση λειτουργίας του myData και προσυμπλήρωση των δηλώσεων από τα στοιχεία του myData.
  4. Ανάπτυξη εφαρμογής κινητών συσκευών για πρόσβαση σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και σήμανση των εγγράφων της ΑΑΔΕ με QRCode για την επαλήθευση της εγκυρότητάς τους.
  5. Επικαιροποίηση και επέκταση της εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων φόρου χρηματικής δωρεάς και γονικής παροχής.
  6. Επέκταση της εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων φόρου κερδών από τυχερά παίγνια και της εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων.
  7. Ψηφιακή έκδοση φορολογικής ενημερότητας σε περιπτώσεις οφειλής, με κριτήριο το προφίλ οφειλετών.
  8. Πλήρη αυτοματοποίηση της διαδικασίας πίστωσης των υπερεισπράξεων στους λογαριασμούς των φορολογουμένων ή συμψηφισμού με άλλες οφειλές τους, χωρίς την παρεμβολή οποιασδήποτε διοικητικής διαδικασίας.
  9. Ψηφιοποίηση του φορολογικού μητρώου. Έναρξη και μεταβολή νομικών οντοτήτων που δεν συστήνονται στο ΓΕΜΗ. Διακοπή υπό ίδρυση νομικών οντοτήτων. Μεταβολές και διαγραφή νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που συστήνονται στο ΓΕΜΗ.
Αν σου άρεσε κάνε