Σε κίνδυνο κοινωνικά- προνοιακά επιδόματα λόγω «εκτίναξης» των αντικειμενικών αξιών

Σε κίνδυνο κοινωνικά- προνοιακά επιδόματα λόγω «εκτίναξης» των αντικειμενικών αξιών

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 28/05/22, 07:24
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Μπροστά στον κίνδυνο να χάσουν τα κοινωνικά- προνοιακά επιδόματα και τις ενισχύσεις που έως σήμερα εισπράττουν, βρίσκονται χιλιάδες νοικοκυριά, εξαιτίας των αυξήσεων έως και 250% των αντικειμενικών αξιών από την 1η Ιανουαρίου.

Πρόκειται για φορολογούμενους σε περιοχές στις οποίες αυξήθηκαν υπέρμετρα οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων και οι οποίοι, εκτός από τον αυξημένο ΕΝΦΙΑ που καλούνται να πληρώσουν, χάνουν και τα επιδόματα, καθώς αυτά σχετίζονται με το ύψος της ακίνητης περιουσίας.

Το υπουργείο Οικονομικών δεν σχεδιάζει να καταθέσει ρύθμιση ή να προχωρήσει σε διορθωτικές παρεμβάσεις αναπροσαρμόζοντας τα κριτήρια για τη λήψη των επιδομάτων, όπως άφησε να εννοηθεί σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας. Έτσι, καθώς δεν θα αναπροσαρμόσει προς τα πάνω και το όριο της αξίας των ακινήτων που λαμβάνεται υπόψη για την χορήγηση μιας σειράς ενισχύσεων, αρκετοί είναι αυτοί που θα διαπιστώσουν ότι λόγω της αύξησης της περιουσίας τους για την εφορία, χάνουν τα επιδόματα που δικαιούνταν και στήριζαν τα εισοδήματά τους.

Ειδικότερα, τα νοικοκυριά χάνουν λόγω των νέων αντικειμενικών τιμών, εφόσον θα υπερβούν τα περιουσιακά όρια:

-Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Για να χορηγηθεί, η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 90.000 ευρώ για τον άγαμο και τις 105.000 ευρώ για τον έγγαμο ή αυτόν που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και δεν έχει εξαρτώμενα τέκνα. Το ποσό προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε παιδί έως τα τρία και παραμένει στις 150.000 ευρώ για όσους έχουν τρία ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα.

-Το επίδομα στέγασης: Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού θα πρέπει να μην υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος, με ανώτατο όριο τις 180.000 ευρώ.

-Το επίδομα θέρμανσης: Τα όρια της αξίας της ακίνητης περιουσίας είναι 180.000 ευρώ για κάθε άγαμο και 300.000 ευρώ για τον έγγαμο δικαιούχο.

-Τον μειωμένο κατά 50% ΕΝΦΙΑ: Δικαιούχος της απαλλαγής από το 50% του ΕΝΦΙΑ είναι κάθε φορολογούμενος που η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του είναι έως 85.000 ευρώ εάν πρόκειται για άγαμο, έως 150.000 ευρώ για έγγαμο χωρίς παιδιά και έως 200.000 ευρώ εάν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.

-Την απαλλαγή από το 100% του ΕΝΦΙΑ: Οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι και τα άτομα με βαριά αναπηρία άνω του 80%, δικαιούνται 100% απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, εφόσον το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων, στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας, ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

-Το Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ: Για την ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ θα πρέπει, μεταξύ άλλων, η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ για τον άγαμο. Το όριο προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για τη σύζυγο (135.000 ευρώ) και κατά 15.000 για κάθε παιδί και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.

Αν σου άρεσε κάνε