ΕΝΦΙΑ: Απαλλαγή φορολογούμενων με μικροποσοστά συνιδιοκτησίας

ΕΝΦΙΑ: Απαλλαγή φορολογούμενων με μικροποσοστά συνιδιοκτησίας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:34 Δημιουργία 20/05/22, 06:52
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Στην απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ φορολογούμενων που έχουν στην κατοχή τους πολύ μικρά ποσοστά συνιδιοκτησίας σε οικόπεδα, προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, η εν λόγω ρύθμιση δεν έχει γενικό χαρακτήρα, αλλά αφορά σε περίπου 13.000 περιπτώσεις ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίοι δεν έλαβαν ακόμη τα εκκαθαριστικά τού ΕΝΦΙΑ. Ο λόγος είναι ότι, σύμφωνα με το νέο σύστημα υπολογισμού του φόρου, θα είχαν πολύ υψηλές και άδικες χρεώσεις.

Όπως προβλέπει η τροπολογία, δεν επιβάλλεται ο πρόσθετος φόρος 0,20%- 1% όταν η αξία κάθε ακινήτου υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ σε όσους έχουν δικαίωμα σε οικόπεδο με ή χωρίς κτίσμα, όταν το ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του συγκεκριμένου οικοπέδου δεν υπερβαίνει το 5%. Επιπλέον, το δικαίωμα επί του οικοπέδου δεν λαμβάνεται υπόψη για την εφαρμογή του συντελεστή φόρου ανά κλιμάκιο αξίας 400.000 ευρώ και άνω. Ωστόσο, λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της συνολικής αξίας τής περιουσίας του φορολογούμενου, που όταν υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ επιβάλλεται προσαύξηση με συντελεστές 5% -20%. Σύμφωνα επίσης με την τροπολογία, η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Μαΐου και τα εκκαθαριστικά για τους συγκεκριμένους ιδιοκτήτες αναμένεται να εκδοθούν σήμερα.

Την ίδια ώρα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) χαρακτηρίζει ως άδικη και αντισυνταγματική τη διαφορετική μεταχείριση που επιφυλάσσει ο νέος νόμος για τον ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Όπως υποστηρίζει, ο ΕΝΦΙΑ επιβαρύνει ακόμη και με δεκάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως όσους έχουν ακίνητα αξίας άνω των 400.000 ευρώ το καθένα, σε αντίθεση με τους ιδιοκτήτες που κατέχουν ίσης αξίας περιουσία αλλά κατανεμημένη σε περισσότερα ακίνητα μικρότερης αξίας το καθένα, αλλά και όσους έχουν περιουσία που υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ. Σε συνδυασμό δε με τις τεράστιες κατά περιοχές αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων τους, και ιδιαίτερα των (απρόσοδων) αστικών οικοπέδων, προκύπτουν «τρελές» φορολογικές χρεώσεις.

Αν σου άρεσε κάνε