Φορο-ελαφρύνσεις «μετ’εμποδίων» λόγω παράτασης της ρήτρας διαφυγής

Φορο-ελαφρύνσεις «μετ’εμποδίων» λόγω παράτασης της ρήτρας διαφυγής

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:36 Δημιουργία 20/05/22, 06:25
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Σημαντικά εμπόδια στο σχέδιο για μονιμοποίηση και επέκταση φορολογικών και ασφαλιστικών ελαφρύνσεων ύψους 2,3 δισ. το 2023, ορθώνει η παράταση της ρήτρας διαφυγής για ένα ακόμη έτος, που αναμένεται να ανακοινωθεί την προσεχή Δευτέρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δεδομένου ότι η ρήτρα διαφυγής απαγορεύει τη λήψη μόνιμων μέτρων με δημοσιονομικό κόστος, εκτός εάν το συγκεκριμένο κόστος δεν θα υπερβαίνει το 0,1%- 0,2% του ΑΕΠ, στον αέρα φαίνεται ότι είναι η μονιμοποίηση της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα και η επέκτασή της σε δημόσιο τομέα και συνταξιούχους, καθώς και η μονιμοποίηση των μειωμένων κατά 3 μονάδες ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.

Η πλήρης κατάργηση τής εισφοράς αλληλεγγύης για το σύνολο των εργαζομένων και τους συνταξιούχους έχει ετήσιο κόστος 1,2 δισ. ευρώ, ενώ για τις ασφαλιστικές εισφορές το κόστος ανέρχεται σε 850 εκατ. ευρώ. Οπότε, πιο πιθανή, λόγω του περιορισμένου δημοσιονομικού κόστους που ανέρχεται στα 230 εκατ. ευρώ, θεωρείται η μονιμοποίηση των χαμηλότερων συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση και τις μεταφορές, η οποία, άλλωστε, θα επεκταθεί ως προσωρινό μέτρο έως το τέλος του έτους. Και δεν είναι τυχαίο ότι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου επισημαίνουν ότι είναι πρώιμη η όποια συζήτηση αυτήν τη στιγμή, προσθέτοντας με νόημα ότι «εάν γίνει (η παράταση της ρήτρας), θα υπάρχουν περιορισμοί. Αποκλείεται να είναι όπως πριν».

Εξάλλου, οι ίδιοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι ένα πρόσθετο σημαντικό εμπόδιο αποτελεί το γεγονός ότι, παράλληλα με την αναστολή των δημοσιονομικών κανόνων, σε χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος (όπως είναι η Ελλάδα) θα εφαρμοστεί ένα ειδικό καθεστώς σφιχτής δημοσιονομικής παρακολούθησης, ενώ θα απαιτηθεί να κρατήσουν τον ρυθμό αύξησης των τρεχουσών δαπανών τους κάτω από τον ρυθμό αύξησης του δυνητικού ΑΕΠ τους. Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες ο Ιταλός επίτροπος για την Οικονομία είχε σπεύσει να διευκρινίσει ότι, ανεξάρτητα από τον τρόπο εφαρμογής των δημοσιονομικών κανόνων γενικά στην Ευρώπη, ειδικά για την Ελλάδα- στις συστάσεις που θα διατυπώσει η Κομισιόν- θα ληφθεί υπόψη η συμμόρφωση στον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ.

Αν σου άρεσε κάνε