ΥΠΟΙΚ: «Στοπ» σε επιπλέον παροχές και επιδοτήσεις υπό τη σκιά ενεργειακού και πληθωρισμού

ΥΠΟΙΚ: «Στοπ» σε επιπλέον παροχές και επιδοτήσεις υπό τη σκιά ενεργειακού και πληθωρισμού

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 15:30 Δημιουργία 16/05/22, 15:19
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στον «πάγο» βάζει το υπουργείο Οικονομικών τα όποια πρόσθετα αιτήματα για παροχές και επιδοτήσεις που θα στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις απέναντι στο ενεργειακό και πληθωριστικό τσουνάμι.

«Δεν υπάρχουν άλλα μέτρα πέραν αυτών που έχουμε ήδη πάρει, δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος αυτήν τη στιγμή», επισημαίνει χαρακτηριστικά κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών. Παραπέμπει δε για μετά το φθινόπωρο όσον αφορά στις νεότερες εκτιμήσεις για τον δημοσιονομικό χώρο. Πρώτα, σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να γίνει το «ταμείο» με τα τουριστικά έσοδα και να υπάρξει σαφής εικόνα για την πορεία των τιμών του φυσικού αερίου (τιμές πάνω από τα 100 ευρώ στο φυσικό αέριο περιορίζουν τον δημοσιονομικό χώρο, ενώ κάτω από τα 100 ευρώ τον διευρύνουν). Ο εν λόγω κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου έδωσε ακριβώς την ίδια απάντηση (ότι δεν υφίσταται δημοσιονομικός χώρος αυτήν την στιγμή) και στην ερώτηση εάν θα υπάρξουν τυχόν πρόσθετες παρεμβάσεις και στις λιανικές τιμές στα καύσιμα.

Το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την προσεχή Τετάρτη, σχετικά με τη διεύρυνση της «εργαλειοθήκης» για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Κύκλοι του οικονομικού επιτελείου θεωρούν πιθανή μια ανακατεύθυνση των δανείων που έχουν μείνει στα αζήτητα στην Ε.Ε. από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα οποία υπολογίζονται σε 230 δισ. ευρώ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Ελλάδα θα μπορούσε να ζητήσει πρόσθετα δανειακά κεφάλαια. Ωστόσο, ακόμη και εάν προκύψει αυτή η δυνατότητα, τα ευρωπαϊκά κονδύλια δεν θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για επιδοτήσεις αλλά μόνο για επενδύσεις.

Αν σου άρεσε κάνε