Προ των πυλών προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες

Προ των πυλών προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:57 Δημιουργία 12/05/22, 08:48
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Τις πρώτες προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες θα αρχίσει να αποστέλλει εντός του έτους η ΑΑΔΕ, με «όχημα» τα ηλεκτρονικά βιβλία και το myData. Το μέτρο θα ξεκινήσει πιλοτικά, ενώ θα γίνεται αυτόματη συμπλήρωση από το Taxisnet των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, με βάση τα στοιχεία που έχουν διαβιβαστεί στο myData.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, περισσότερες από 850.000 επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί στο σύστημα myData και 170.000 επιχειρήσεις χρησιμοποιούν το e-timologio, ενισχύοντας έτσι τον σχεδιασμό για προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ. Η επιχείρηση δεν θα μπορεί να τροποποιήσει τα έσοδα και έτσι θα αποφεύγεται η φοροδιαφυγή, ενώ θα γίνονται πολύ πιο εύκολα και οι επιστροφές ΦΠΑ. Η δήλωση ΦΠΑ δεν θα είναι «κλειδωμένη» και τα λογιστήρια θα έχουν τη δυνατότητα, ως προς το σκέλος των εξόδων, να προσθέσουν όσα δεν έχουν περάσει από τα ηλεκτρονικά βιβλία.

Η όλη εξέλιξη θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς μειώνει το κόστος για τις επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα η εφορία θα γνωρίζει επακριβώς τι πρέπει να εισπράξει από ΦΠΑ κάθε μήνα, με συνέπεια να περιοριστεί σημαντικά η φοροδιαφυγή και οι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των τιμολογίων από πολλές επιχειρήσεις.

Σχετικά με τις επιστροφές ΦΠΑ, η ΑΑΔΕ σχεδιάζει ένα αυτοματοποιημένο σύστημα, όπου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν το αίτημά τους ηλεκτρονικά και θα βλέπουν άμεσα το ποσό της επιστροφής που δικαιούνται να πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό χωρίς ανθρώπινη επαφή. Η διαδικασία αυτή θα ακολουθείται για την πλειονότητα των αιτήσεων επιστροφής χρημάτων και συγκεκριμένα για το 97% των αιτημάτων επιστροφής φόρων.

Αν σου άρεσε κάνε