Σε τροχιά ανάπτυξης το real estate

Σε τροχιά ανάπτυξης το real estate

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:24 Δημιουργία 06/05/22, 08:20
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Εναλλακτικές λύσεις για επενδύσεις, με κυριότερη αυτή της αγοράς ακινήτων, αναζητούν πλέον οι πολίτες, που βλέπουν τις αποταμιεύσεις τους να «εξαερώνονται» από τον πληθωρισμό και τα μηδενικά επιτόκια των τραπεζών.

Μάλιστα, άνθρωποι της κτηματαγοράς προβλέπουν σημαντική αύξηση στην έκδοση νέων ιδιωτικών οικοδομικών αδειών τους επόμενους μήνες, λόγω της ελάφρυνσης του ΕΝΦΙΑ, αλλά και της αναστολής του ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές. Πιστεύουν ότι αυτά αποτελούν βασικό κίνητρο για τον εκάστοτε κατασκευαστή- επενδυτή, σε συνδυασμό με τα μεγάλα έργα ανάπλασης και υποδομών που βρίσκονται σε τροχιά ανάπτυξης, αναβαθμίζοντας περιοχές που για χρόνια παρέμεναν «υποβαθμισμένες».

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει ενταθεί η κινητικότητα για αγορά μικρών καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας και κυρίως περιμετρικά της πλατείας Ομόνοιας. Έντονη ζήτηση καταγράφεται από καταθέτες που διαθέτουν 150.000- 200.000 ευρώ και αναζητούν ένα ή και δύο ακίνητα, με στόχο την τοποθέτηση των αποταμιεύσεων τους σε ασφαλείς επενδύσεις και την απόκτηση ενός μηνιαίου εισοδήματος μέσω της εκμετάλλευσής τους.

Παράλληλα, ο Βοτανικός, η Φρεαττύδα, το Μοσχάτο, ο Κορυδαλλός, η Νίκαια, ο Ζωγράφου, το Γαλάτσι, η Κυψέλη, η περιοχή του Γκύζη, η Καισαριανή, το Γουδί και ο Υμηττός είναι 12 περιοχές που συγκεντρώνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον. Σύμφωνα με παράγοντες του real estate, η περιοχή του Γκύζη και των Αμπελοκήπων δεν αποκλείεται να αποτελέσουν το νέο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος της πόλης. Η διπλή ανάπλαση στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και στον Βοτανικό, δίνει περαιτέρω ώθηση στην εγχώρια κτηματαγορά, μετά τις επενδύσεις που πραγματοποιούνται στο παραλιακό μέτωπο της πρωτεύουσας.

Στο Γουδί, η ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πάρκου σε μία έκταση 965 στρεμμάτων (στα όρια των δήμων Αθηναίων, Ζωγράφου και Παπάγου) και οι νέες στάσεις του μετρό αναμένεται να αναβαθμίσουν ακόμη περισσότερο τις περιοχές που βρίσκονται στο στόχαστρο. Αλλά, και η περιοχή του Ζωγράφου και της Καισαριανής θα καταγράψουν, μετά την έλευση του μετρό, αυξητικές τάσεις στη ζήτηση για αγορά και ενοικίαση κατοικιών.

Στον Υμηττό, η μετεγκατάσταση των εννέα υπουργείων μαζί με υπηρεσίες του ευρύτερου δημοσίου τομέα, που βρίσκονται διάσπαρτες στο κέντρο της Αθήνας, προοιωνίζεται την ενίσχυση της ζήτησης στην περιοχή, καθώς και στους όμορους δήμους. Τα οικιστικά ακίνητα της συγκεκριμένης συνοικίας, τόσο εκείνα που διατίθενται προς μίσθωση όσο και εκείνα που είναι προς πώληση, έχουν ήδη βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών.

Τέλος, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, ο Πειραιάς, πληροί πλέον όλες τις προϋποθέσεις για να αναδειχθεί σε ελκυστικό τουριστικό προορισμό και επίνειο του real estate, λόγω των νέων έργων ανάπλασης που υλοποιούνται. Η αρχή της ανάπτυξης της περιοχής έγινε με την ανάπλαση της περιοχής του Αγίου Διονυσίου και την αξιοποίηση των πρώην εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος», ενώ σειρά έχει πάρει ο Πύργος του Πειραιά, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά ανάπλασης από την Piraeus Tower.

Αν σου άρεσε κάνε