ΑΑΔΕ: Αγώνας ταχύτητας για ΕΝΦΙΑ και επιστρεπτέα προκαταβολή

ΑΑΔΕ: Αγώνας ταχύτητας για ΕΝΦΙΑ και επιστρεπτέα προκαταβολή

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:10 Δημιουργία 04/05/22, 08:40
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Σε αγώνα δρόμου έχει αποδυθεί η ΑΑΔΕ, προκειμένου αφ’ ενός να εκδώσει τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων και αφ’ ετέρου να αναρτήσει στους λογαριασμούς των επιτηδευματιών οι οποίοι έλαβαν «επιστρεπτέες προκαταβολές» τα ποσά που πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος.

Η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ μετατίθεται για τις αρχές της προσεχούς εβδομάδας και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 10 Μαΐου, ενώ ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την ανάρτησή τους έως τις 30 Απριλίου. Η καθυστέρηση, σύμφωνα με πηγές της ΑΑΔΕ, οφείλεται σε τεχνικούς ελέγχους που πρέπει να διενεργηθούν για να αποφευχθούν τυχόν λάθη στις χρεώσεις. Παρά την καθυστέρηση, δεν φαίνεται να αλλάζει η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης του φόρου, που πρέπει να γίνει έως τα τέλη του Μαΐου. Αν και, υπάρχουν πληροφορίες για το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα καταβολής δύο δόσεων μαζί έως το τέλος Ιουνίου, όπως έγινε πέρυσι.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών, ο ΕΝΦΙΑ αναμένεται να είναι εφέτος μειωμένος για περίπου 5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες, θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα με πέρυσι για 900.000 ιδιοκτήτες, ενώ 350.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν αυξημένο φόρο σε σχέση με το 2021.

Την ίδια ώρα, προς νέα παράταση για την εφάπαξ εξόφληση της «επιστρεπτέας προκαταβολής» προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών, λόγω της καθυστέρησης ανάρτησης στο Taxisnet των ποσών με τα οποία έχει χρεωθεί κάθε επαγγελματίας μετά το «κούρεμα». Η τρέχουσα προθεσμία εφάπαξ εξόφλησης των ποσών της «επιστρεπτέας προκαταβολής» είναι η 31η Μαΐου, ενώ από τον Ιούνιο ξεκινά η αποπληρωμή σε δόσεις. Το πιθανότερο είναι να μετατεθεί η σχετική προθεσμία έως τα τέλη του Ιουνίου, μαζί με την καταβολή της πρώτης δόσης.

Περίπου 700.000 επιχειρήσεις έλαβαν «επιστρεπτέα προκαταβολή» από τους επτά κύκλους το 2020 και το 2021. Δόθηκαν ως κρατικά δάνεια συνολικά 8,3 δισ. ευρώ, ενώ το ποσό που υπολογίζει να εισπράξει το Δημόσιο θα είναι κάτω από 3 δισ. ευρώ, ήτοι χαρίζονται ποσά άνω των 5 δισ. ευρώ. Πριν από την έναρξη της αποπληρωμής, η ΑΑΔΕ θα αναρτήσει στους λογαριασμούς των επιτηδευματιών που έλαβαν «επιστρεπτέες προκαταβολές» τα ποσά που θα κληθούν να επιστρέψουν, μετά από το «κούρεμα» που γίνεται ανάλογα με το χρόνο που έλαβαν την ενίσχυση και την κατηγορία στην οποία υπάγονται.

Συγκεκριμένα, το ποσό που θα κληθούν να επιστρέψουν οι λήπτες των δανείων θα εμφανιστεί στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ, στην επιλογή «myAADE/ο λογαριασμός μου/Προσωποποιημένη πληροφόρηση/ Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή». Κατόπιν, ο επιτηδευματίας θα κληθεί να επιλέξει εάν το ποσό επιστροφής που του αναλογεί θα το εξοφλήσει εφάπαξ έως την ημερομηνία που θα οριστεί (η προθεσμία τώρα είναι η 31η Μαΐου), ή θα το εξοφλήσει σε έως και 96 δόσεις, δηλαδή σε 8 χρόνια. Τα ποσά θα είναι υπολογισμένα με την έκπτωση, ανάλογα με τη μείωση του τζίρου που έχει υποστεί ο επιχειρηματίας/ελεύθερος επαγγελματίας κατά την περίοδο της πανδημίας.

Αν σου άρεσε κάνε