Ενίσχυση δυο φάσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ενίσχυση δυο φάσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:06 Δημιουργία 03/05/22, 08:44
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Σε δύο κύκλους θα «σπάσει» το πακέτο των μέτρων για την ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του τεράστιου κύματος της ακρίβειας. Έτσι, τον τρέχοντα μήνα θα συνεχιστεί η κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, καθώς και η επιδότηση του πετρελαίου κίνησης. Ενώ, τον Ιούνιο αφ’ ενός θα τεθεί σε εφαρμογή η μεγάλη παρέμβαση στο ρεύμα, με στόχο να επιστρέψουν οι λογαριασμοί στα περσινά επίπεδα, και αφ’ ετέρου εξετάζονται επιπλέον παρεμβάσεις. Όπως, η χορήγηση μιας νέας «επιταγής ακρίβειας» 200 ευρώ, ή εναλλακτικά ενός στεγαστικού επιδόματος σε ευάλωτα νοικοκυριά. Ακόμη, μεταξύ των προτάσεων που έχει δεχθεί το Μέγαρο Μαξίμου συμπεριλαμβάνεται η αύξηση ορισμένων προνοιακών επιδομάτων.

Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, βασική προτεραιότητα εξακολουθεί να είναι η στοχευμένη ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων, οι οποίες βιώνουν πιο έντονα τις επιπτώσεις από την κρίση. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, αν και το βασικό μέτρο θα αφορά στην ελάφρυνση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, εξετάζονται επιπλέον παρεμβάσεις, στα όρια, πάντως, των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας. Ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα υπάρξουν, συζητείται και η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε τρία βασικά τρόφιμα, ενώ έχει «κλειδώσει» η παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, στις μεταφορές και στον τουρισμό. Η εξίσωση, όπως αναφέρουν τα προαναφερθέντα στελέχη, είναι δύσκολη, αφού οι αποφάσεις που θα ληφθούν δεν πρέπει να οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη διόγκωση του ελλείμματος της χώρας, δεδομένου ότι από το 2023 η οικονομία οφείλει να επιστρέψει σε πρωτογενή πλεονάσματα.

Με βάση το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου:

-Τον Μάιο θα τεθούν σε εφαρμογή δύο μέτρα: Η συνέχιση της κρατικής επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος και η επέκταση της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης για έναν ακόμη μήνα.

Το ύψος των επιδοτήσεων δεν αναμένεται να μεταβληθεί, καθώς η χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας έχει υποχωρήσει οριακά. Έως και την περασμένη Τρίτη η τιμή ήταν πάνω από τα 242 ευρώ/MWh, ενώ τον Μάρτιο έκλεισε στα 272,68 ευρώ/MWh. Έτσι, για τους οικιακούς καταναλωτές με μηνιαία κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας έως 300 κιλοβατώρες η μέση μηνιαία ενίσχυση θα είναι στα περίπου 72 ευρώ. Για τους δικαιούχους του ΚΟΤ θα κινηθεί στα επίπεδα των 87 ευρώ τον μήνα.

Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές ρεύματος, η μοναδιαία επιδότηση θα είναι στα περίπου 130 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Για τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος έως 25kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής, η μοναδιαία επιδότηση αναμένεται να κινηθεί στα 230 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ενίσχυση αναμένεται να λάβουν και τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που καταναλώνουν φυσικό αέριο. Αυτή θα είναι στα 40 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα. Το συνολικό πακέτο των προαναφερθέντων επιχορηγήσεων εκτιμάται στα περίπου 600 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, το ύψος της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης θα παραμείνει και τον τρέχοντα μήνα στο ύψος των 0,12 ευρώ προ ΦΠΑ ανά λίτρο, προκειμένου η μείωση στην αντλία να ανέλθει σε 15 λεπτά το λίτρο.

-Για τον Ιούνιο, στο υπουργείο Οικονομικών σταθμίζουν τις δυνατότητες για την καταβολή μιας νέας «επιταγής ακρίβειας» σε 1,7 εκατομμύρια δικαιούχους, ανάλογα με αυτή που δόθηκε τη Μεγάλη Εβδομάδα. Ο βασικός λόγος είναι εκτός από το ράλι των τιμών στα καύσιμα, οι πλέον οικονομικά ευάλωτοι πλήττονται και από τις ανατιμήσεις στα τρόφιμα, που αντιστοιχούν στο 20% του εισοδήματός τους. Παράλληλα, λόγω των μεγάλων αυξήσεων που καταγράφονται στα ενοίκια, υπάρχει σκέψη για μια έκτακτη χορήγηση ενός επιδόματος ενοικίου στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Ωστόσο, ο κεντρικός πυρήνας των παρεμβάσεων θα συνεχίσει να αφορά στα τιμολόγια ρεύματος. Η χώρα επιδιώκει σε ευρωπαϊκό επίπεδο την αποσύνδεση της τιμής χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου, ώστε να μη τιμολογείται η παραγωγή του στην ίδια τιμή, ακόμη και εάν το ρεύμα έχει παραχθεί με λιγνίτη, από υδροηλεκτρική ενέργεια ή ΑΠΕ. Ενώ, στο πρόγραμμα υπάρχει και η ανακοίνωση μέτρων σε εθνικό επίπεδο εάν συνεχιστεί η κωλυσιεργία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αν σου άρεσε κάνε