Πληθωρισμός: Νέο αρνητικό ρεκόρ τον Απρίλιο

Πληθωρισμός: Νέο αρνητικό ρεκόρ τον Απρίλιο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:48 Δημιουργία 30/04/22, 08:40
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Μακραίνει και βαθαίνει το πληθωριστικό τούνελ, με τους καταναλωτές να βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα συνεχές σφοδρό «κύμα» ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά, προϊόντα και υπηρεσίες, την ώρα μάλιστα που η πληγή της ενεργειακής ακρίβειας δεν λέει να κλείσει.

Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός για την Ελλάδα, που ανακοινώθηκε από τη Eurostat, έσπασε τον Απρίλιο νέο αρνητικό ρεκόρ, καθώς αναρριχήθηκε στο 9,4% από 8% έναν μόλις μήνα πριν. Κάτι που προοιωνίζεται ότι ο εθνικός πληθωρισμός, που θα ανακοινωθεί από την ΕΛΣΤΑΤ, θα προσεγγίσει ή ακόμη και θα υπερβεί το 10%!

Παρόλο που η ενέργεια ήταν και τον Απρίλιο η βασική πηγή της ακρίβειας στην ευρωζώνη, καθώς οι τιμές της αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 38% (από 44,4% τον Μάρτιο), είναι χαρακτηριστικές και οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων, αλκοόλ και καπνού (6,4% από 5%), των μη βιομηχανικών προϊόντων (3,8% έναντι 3,4%) και των υπηρεσιών (3,3% έναντι 2,7%). Στην Ελλάδα, τα στοιχεία δείχνουν ότι από τις αρχές του μήνα οι τιμές σε υγρά καύσιμα, φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα και τρόφιμα συνέχισαν να αυξάνονται, γεγονός που είναι πιθανό να οδηγήσει στον υψηλότερο πληθωρισμό εδώ και δεκαετίες.

Το υπουργείο Οικονομικών στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που απέστειλε στις Βρυξέλλες τοποθετεί τον πληθωρισμό εφέτος στο 5,6% σε μέσα επίπεδα, από 1% της πρόβλεψης στον προϋπολογισμό. Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι για την Ελλάδα η αποκλιμάκωση αναμένεται να ξεκινήσει από το β’ εξάμηνο, καθώς η σύγκριση έως τώρα γίνεται με το α’ τετράμηνο πέρυσι, όταν η χώρα είχε τον χαμηλότερο (μηδενικό ή αρνητικό) πληθωρισμό στην Ευρώπη. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι εάν μειωθεί ο πληθωρισμός θα μειωθούν και οι τιμές. Όσο ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, το κύμα των ανατιμήσεων θα εξαπλώνεται και θα διαχέεται σε όλα σχεδόν τα αγαθά και τις πρώτες ύλες. «H ακρίβεια ήρθε για να μείνει» λένε χαρακτηριστικά παράγοντες της αγοράς, που συνδέουν τις ανατιμήσεις με το ράλι στις τιμές της ενέργειας.

Με την άποψη ότι το μεγάλο κύμα ανατιμήσεων δεν έχει ακόμη έρθει, συνηγορεί το γεγονός ότι τον Μάρτιο το κόστος παραγωγής των εγχώριων βιομηχανιών σημείωσε σε ετήσια βάση πολλή μεγάλη αύξηση, της τάξης του 46,2%. Ενώ, μεγάλη ήταν και η αύξηση που καταγράφηκε σε σχέση με τον Φεβρουάριο, καθώς ανήλθε σε 10,6%. Και όπως δηλώνουν παράγοντες της αγοράς, το κόστος αυτό δεν μπορεί να απορροφηθεί στο σύνολό του και το πολύ μεγάλο μέρος του περνά στην κατανάλωση με τη μορφή των νέων ανατιμήσεων.

Αν σου άρεσε κάνε