Στο «μικροσκόπιο» της ΑΑΔΕ εφοριακοί και τελωνειακοί ..υψηλής επικινδυνότητας

Στο «μικροσκόπιο» της ΑΑΔΕ εφοριακοί και τελωνειακοί ..υψηλής επικινδυνότητας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:06 Δημιουργία 22/04/22, 08:38
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Στο στόχαστρο μπαίνουν από την ΑΑΔΕ εφοριακοί και τελωνειακοί με «υψηλή επικινδυνότητα» και ξεκινούν σαρωτικοί έλεγχοι για τον εντοπισμό περιπτώσεων διαφθοράς υψηλόβαθμων στελεχών και υπαλλήλων σε θέσεις «κλειδιά».

Σχετική εντολή έδωσε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Γιώργος Πιτσιλής, ζητώντας στοχευμένους αλλά και δειγματοληπτικούς ελέγχους «πόθεν έσχες» με συγκεκριμένα κριτήρια, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί σε υποθέσεις «υψηλής επικινδυνότητας» με βάση την απόρρητη έκθεση που θα υποβάλει η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιλή, ως κριτήρια για την επιλογή των «στόχων» ορίζονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

-Στοιχεία οικονομικού ενδιαφέροντος στις υποβληθείσες φορολογικές δηλώσεις. Όπως, ενδεικτικά, περιουσία στο εξωτερικό, υψηλοί τόκοι καταθέσεων, λήψη μερισμάτων από το εξωτερικό και εσωτερικό της χώρας, κατοχή σημαντικού τεκμηρίου διαβίωσης (π.χ. σκάφος αναψυχής), απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, λήψη ή παροχή δωρεών, καταβολή υψηλών τοκοχρεολυσίων, χρησιμοποίηση ανάλωσης κεφαλαίου προηγουμένων ετών για την κάλυψη τεκμηρίων διαβίωσης, σημαντικές οικογενειακές δαπάνες.

-Η άσκηση του επαγγέλματος του λογιστή ή διατήρηση λογιστικού γραφείου ή εργασία σε λογιστικό γραφείο από συγγενικά πρόσωπα του υπαλλήλου (σύζυγος, ή γονέας, ή γονέας συζύγου, ή τέκνα, ή αδελφοί).

-Η άσκηση του επαγγέλματος του εκτελωνιστή ή η διατήρηση εκτελωνιστικού γραφείου ή η εργασία σε εκτελωνιστικό γραφείο από σύζυγο, ή γονέα, ή γονέα συζύγου, ή τέκνα, ή αδελφούς.

-Η άσκηση καθηκόντων δημοσίου υπολόγου (όποιος διαχειρίζεται, έστω και χωρίς νόμιμη εξουσιοδότηση, χρήματα, αξίες ή υλικό που ανήκουν στο Δημόσιο ή σε ΝΠ∆∆).

Ενδεικτικοί των προθέσεων για εσωτερικό «ξεκαθάρισμα», είναι οι στόχοι που περιλαμβάνει το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για το τρέχον έτος:

-Διενέργεια 40 εσωτερικών ελέγχων (κατ’ ελάχιστο έως το στάδιο σύνταξης των αντίστοιχων προσωρινών εκθέσεων) σε διαδικασίες και λειτουργίες των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ.

-Διενέργεια 80 ελέγχων περιουσιακής κατάστασης προϊσταμένων και υπαλλήλων.

-Διενέργεια 30 επιτόπιων αιφνιδιαστικών ελέγχων στις υπηρεσίες.

-Διενέργεια 100 ελέγχων για εντοπισμό ποινικών αδικημάτων και πειθαρχικών παραπτωμάτων υπαλλήλων της ΑΑΔΕ.

-Αξιολόγηση και διεκπεραίωση τουλάχιστον του 90% του συνόλου των καταγγελιών που περιέρχονται σε γνώση της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων.

-Διενέργεια 11 στοχευμένων οικονομικών και διαχειριστικών ελέγχων δημοσίων υπολόγων και δημοσίων διαχειρίσεων.

-Διενέργεια 4 διαχειριστικών ελέγχων ανά φορολογική περιφέρεια.

Σημειώνεται ότι πέρυσι ολοκληρώθηκαν 29 έλεγχοι περιουσιακής κατάστασης προϊσταμένων και 56 έλεγχοι περιουσιακής κατάστασης υπαλλήλων, καλύπτοντας το 107% και 106% των αντίστοιχων ετήσιων στόχων. Από τους ανωτέρω 85 ελέγχους δεν δικαιολογείται απόκτηση περιουσιακών στοιχείων για 4 υπαλλήλους. Οι υποθέσεις τους διαβιβάστηκαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο για καταλογισμό υπέρ του Δημοσίου.

Επίσης, διενεργήθηκαν 103 έλεγχοι για εντοπισμό ποινικών αδικημάτων και πειθαρχικών παραπτωμάτων υπαλλήλων, καθώς και 35 επιτόπιοι έλεγχοι στις κατά τόπους υπηρεσίες από Οικονομικούς Επιθεωρητές για την τήρηση των διατάξεων νόμων, κανονιστικών αποφάσεων και εγκυκλίων διαταγών, με σκοπό την πρόληψη και αποκάλυψη τυχόν παραβατικής συμπεριφοράς των υπαλλήλων της ΑΑΔΕ. Από τους συγκεκριμένους ελέγχους, στους 31 προέκυψαν ποινικά αδικήματα και πειθαρχικά παραπτώματα για συνολικά 73 υπαλλήλους και οι υποθέσεις τους διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες (Εισαγγελία, Διεύθυνση Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού, κ.λπ.) για τις κατά νόμο ενέργειές τους.

Αν σου άρεσε κάνε