myCar: Ανοιχτή η πλατφόρμα για τέλη κυκλοφορίας. ..με το μήνα

myCar: Ανοιχτή η πλατφόρμα για τέλη κυκλοφορίας. ..με το μήνα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:15 Δημιουργία 19/04/22, 08:38
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν το δικό τους αυτοκίνητο για να εκδράμουν στην επαρχία για τις γιορτές του Πάσχα, θα έχουν περίπου 120.000 ιδιοκτήτες που είχαν θέσει το όχημα σε ακινησία. Η ΑΑΔΕ άνοιξε την πλατφόρμα my car, για να πληρώσουν μειωμένα- με τον μήνα- τέλη κυκλοφορίας. Από την άλλη πλευρά ωστόσο, οι οδηγοί δεν θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν «ανάσα» με το επίδομα καυσίμων, καθώς η λειτουργία της σχετικής πλατφόρμας καθυστερεί και ενδέχεται να μετατεθεί για μετά το Πάσχα.

Για την ψηφιακή άρση ακινησίας, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα πρέπει να εισέλθουν με τους προσωπικούς κωδικούς τού Taxisnet στην πλατφόρμα my car της ΑΑΔΕ, να επιλέξουν το όχημα που είναι σε ακινησία και να πληρώσουν, χωρίς πρόστιμο, τα τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες που επιθυμούν. Στη συνέχεια, γίνεται online έλεγχος για το εάν όχημα είναι ασφαλισμένο και στο τέλος υποβάλλεται το αίτημα για άρση της ακινησίας.

Ειδικότερα, για να αρθεί η ακινησία απαιτείται:

  1. Η εξόφληση των τελών κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου γίνεται η άρση ακινησίας, ή των αναλογικών/μηνιαίων τελών κυκλοφορίας που αναλογούν στο χρονικό διάστημα άρσης ακινησίας.
  2. Η ύπαρξη ενεργού συμβολαίου ασφάλισης του οχήματος.
  3. Σε περίπτωση που δεν είναι πληρωμένα τα τέλη, επιλέγεται «Ειδοποιητήριο Τελών Κυκλοφορίας». Στη συνέχεια, οι οδηγοί επιλέγουν εάν επιθυμούν να καταβάλουν ετήσια ή αναλογικά τέλη κυκλοφορίας, οπότε για:

-Ετήσια, δημιουργείται το σχετικό ειδοποιητήριο με τον Κωδικό Πληρωμής.

-Αναλογικά, θα πρέπει να επιλέξουν το πλήθος των μηνών για τους οποίους επιθυμούν να καταβάλουν τέλη κυκλοφορίας. Η νομοθεσία προβλέπει ότι εάν κάποιος κάνει άρση του αυτοκινήτου για έναν μήνα θα πληρώσει το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12 και ούτω καθεξής.

Στην περίπτωση που έχουν ήδη πληρώσει αναλογικά τέλη κυκλοφορίας και επιθυμούν να καταβάλουν ετήσια τέλη, επιλέγουν «ετήσια τέλη» και θα υπολογιστεί από το σύστημα το υπόλοιπο ποσό της οφειλής.

Για την πλατφόρμα της επιδότησης των καυσίμων, ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε αυτή να ανοίξει το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, ώστε οι δικαιούχοι να σπεύσουν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους και να επωφεληθούν ενόψει των εορτών του Πάσχα. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η καθυστέρηση αποδίδεται στην τεχνική πολυπλοκότητα του θέματος. Κάτι, που ενδέχεται να οδηγήσει στη λειτουργία της πλατφόρμας μετά το Πάσχα.

Επίδομα καυσίμων δικαιούται κάθε φυσικό πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένων των ελευθέρων επαγγελματιών, που είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας και με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2020 έως 30.000 ευρώ. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει στην κατοχή του όχημα, μοτοσικλέτα ή μοτοποδήλατο κατά πλήρη κυριότητα, συγκυριότητα, ή leasing, το οποίο θα πρέπει να βρίσκεται σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην έχει οφειλές για τέλη κυκλοφορίας.

Η επιδότηση είναι 0,22 λεπτά ανά λίτρο για 60 λίτρα τον μήνα και συγκεντρωτικά για 180 λίτρα το 3μηνο που ισχύει η επιδότηση της βενζίνης. Οι κάτοικοι της ηπειρωτικής χώρας δικαιούνται 40 ευρώ για τα αυτοκίνητα και 30 ευρώ για τις μοτοσικλέτες. Οι κάτοικοι στις νησιωτικές περιοχές δικαιούνται 50 ευρώ για τα αυτοκίνητα και 35 ευρώ για τις μοτοσικλέτες. Όσοι επιλέξουν τη χρήση ψηφιακής κάρτας και όχι την πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό, θα έχουν μπόνους 5 ευρώ στο επίδομα καυσίμων.

Αν σου άρεσε κάνε