ΥΠΟΙΚ: Μετά το Πάσχα η νέα έξοδος στις αγορές

ΥΠΟΙΚ: Μετά το Πάσχα η νέα έξοδος στις αγορές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:36 Δημιουργία 18/04/22, 08:42
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Προς μια νέα έξοδο στις αγορές μετά το Πάσχα προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών, παρά το διεθνές περιβάλλον της μεγάλης αβεβαιότητας και των υψηλών επιτοκίων, αλλά και την αλλαγή πορείας στη νομισματική πολιτική που έχει προαναγγείλει η ΕΚΤ.

Στελέχη της οικονομίας επισημαίνουν ότι θα πρόκειται για ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, καθώς η απόδοση του 10ετους ομολόγου κυμαίνεται πλησίον του 3%, γεγονός που καθιστά αμφίβολη τη χρηματοδότηση του Δημοσίου με ένα χαμηλό επιτόκιο. Ωστόσο, στο υπουργείο επιζητούν αφ’ ενός να διατηρήσουν την επαφή με την αγορά των ομολόγων και να περιορίσουν τη μείωση των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας, και αφ’ ετέρου να κρατήσουν «ανοικτό» τον δρόμο προς την επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023.

Κατά πάσα πιθανότητα, η έξοδος θα πραγματοποιηθεί με μία έκδοση πενταετούς ή επταετούς ομολόγου, για περίπου 2 δισ. ευρώ. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Δημήτρης Τσάκωνας, συναντήθηκαν, στο περιθώριο του συνεδρίου της Capital Link στη Νέα Υόρκη, με εκπροσώπους επενδυτικών κεφαλαίων και πιστοληπτικών οίκων, διερευνώντας τις πιθανότητες συμμετοχής τους στην εν λόγω έκδοση. Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί το επόμενο διάστημα και αφού δημοσιοποιηθεί η αξιολόγηση από τη Standard & Poors τη Μεγάλη Παρασκευή. Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου, στα πλεονεκτήματα της απόπειρας συμπεριλαμβάνεται η εξόφληση των υπολοίπων δανείων του ΔΝΤ.

Η πρώτη έκδοση για το τρέχον έτος είχε γίνει τον Ιανουάριο με την έκδοση 10ετούς ομολόγου, από την οποία το Δημόσιο άντλησε 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,83%, υψηλότερο σε σχέση με ένα έτος νωρίτερα. Η επόμενη απόπειρα έκδοσης ομολόγου προγραμματίζονταν για τον Μάρτιο, με την κυβέρνηση ωστόσο να «παγώνει» κάθε διαδικασία, λόγω της ανοδικής πορείας των επιτοκίων.

Εξαιτίας του «παγώματος» του κρατικού δανεισμού, το υπουργείο Οικονομικών στράφηκε στη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων για να καλύψει τις αυξημένες δαπάνες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τις παρενέργειες του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης. Ωστόσο, οι δαπάνες για παρεμβάσεις αυξάνονται και η συνεχής χρήση των ταμειακών διαθεσίμων είναι κάτι που δεν επιθυμεί η ηγεσία του υπουργείου, δεδομένου ότι «φουσκώνει» περαιτέρω το πρωτογενές έλλειμμα.

Σήμερα, οι δανειακές ανάγκες της χώρας ανέρχονται σε 24,8 δισ. ευρώ, από τα οποία το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να καλύψει 8 δισ. ευρώ σε αποπληρωμές ομολόγων, 4,7 δισ. ευρώ σε τόκους, να χρηματοδοτήσει το έλλειμμα των 2,7 δισ. ευρώ και να πληρώσει 4,3 δισ. ευρώ για τις υποχρεώσεις του κράτους. Παράλληλα, η χώρα εξακολουθεί να έχει υψηλά ταμειακά διαθέσιμα (περίπου 38 δισ. ευρώ) τα οποία εξασφαλίζουν τις ανάγκες χρηματοδότησης, έχει ισχυρές προοπτικές λόγω των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ βρίσκεται σε ανοδική τροχιά αξιολογήσεων από τους διεθνείς οίκους.

Αν σου άρεσε κάνε