«Ραβασάκια» της ΑΑΔΕ στους ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης

«Ραβασάκια» της ΑΑΔΕ στους ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 13/04/22, 08:35
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια με αυστηρή προειδοποίηση για άμεση συμμόρφωση θα αποστείλει η ΑΑΔΕ στους ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης που δεν έχουν δηλώσει ακόμη τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ). Όσοι δεν κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές, είτε δηλώνοντας τον ΑΜΑ είτε διορθώνοντας τυχόν λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων, από τον Σεπτέμβριο θα βρεθούν αντιμέτωποι τόσο με τσουχτερό πρόστιμο που φτάνει τις 5.000 ευρώ, όσο και με διαγραφή από τις ψηφιακές πλατφόρμες, στις οποίες έχουν αναρτήσει και εκμεταλλεύονται τα ακίνητα.

Καθώς, μετά από ελέγχους και διασταυρώσεις που πραγματοποίησαν τα στελέχη της ΑΑΔΕ, διαπιστώθηκε «πάρτι φοροδιαφυγής» από τους ιδιοκτήτες ή τους διαχειριστές των ακινήτων. Συγκεκριμένα, ένας μεγάλος αριθμός ακινήτων αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) Βραχυχρόνιας Διαμονής, ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ), ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ). Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις- παρά τις συνεχείς οχλήσεις- δεν είχε αναγραφεί ο Αριθμός Μητρώου Ακινήτου από το 2018, έτος κατά το οποίο έγινε υποχρεωτική η δήλωσή του.

Η ΑΑΔΕ έχει υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας με τις Airbnb, Booking.com και VRBO του ομίλου της Expedia, σχετικά με τη συμμόρφωση κατά τη διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης που τηρείται στον ιστότοπο της Ανεξάρτητης Αρχής. Η συμφωνία προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι οι πλατφόρμες είναι υποχρεωμένες, μετά από ειδοποίηση της ΑΑΔΕ, να αφαιρούν όλες τις καταχωρίσεις που δεν παρείχαν, όπως ορίζει ο νόμος, είτε τον προβλεπόμενο αριθμό καταχώρισης ακινήτου είτε τη δικαιολογημένη εξαίρεση.

Από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες που έχουν συνεργασία με τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, έχουν κάθε χρόνο προθεσμία έως τα τέλη Φεβρουαρίου για να οριστικοποιήσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, ή να διορθώσουν τυχόν λάθη στις προσωρινές δηλώσεις που έχουν υποβάλει.

Όπως ορίζει ο νόμος, ο διαχειριστής ενός ακινήτου, για να πραγματοποιεί βραχυχρόνιες μισθώσεις, θα πρέπει:

-Να εισέλθει με τους προσωπικούς κωδικούς Taxisnet στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής (www.aade.gr), ώστε να καταχωρίσει το ακίνητο και αυτό να αποκτήσει Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ). Η καταχώριση πραγματοποιείται ανά εκμισθούμενο ακίνητο.

-Να αναρτά τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες διαμοιρασμού, καθώς και σε κάθε μέσο προβολής.

-Να καταχωρίζει συγκεντρωτική, ανά ακίνητο, Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής.

Με βάση, επίσης, την ισχύουσα νομοθεσία, το πρόστιμο των 5.000 ευρώ επιβάλλεται στις εξής περιπτώσεις:

-Παράλειψη εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».

-Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» στην ανάρτηση του ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής.

-Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ) στην ανάρτηση του ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους διαχειριστές για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».

Το πρόστιμο επιβάλλεται στον διαχειριστή και σε περίπτωση που δεν προκύπτει ότι ο διαχειριστής είναι υπεκμισθωτής ή τρίτος, το πρόστιμο επιβάλλεται σε βάρος του κύριου ή του επικαρπωτή του ακινήτου. Από τη διαπίστωση της παράβασης, ο διαχειριστής υποχρεούται εντός 15 ημερολογιακών ημερών να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες συμμόρφωσης. Εάν διαπιστωθεί διάπραξη της ίδιας παράβασης για δεύτερη φορά εντός ενός έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου και εφόσον έχει παρέλθει το 15νθήμερο ως προθεσμία για την ολοκλήρωση των ενεργειών συμμόρφωσης του διαχειριστή, το πρόστιμο διπλασιάζεται, ενώ τετραπλασιάζεται σε κάθε επόμενη ίδια παράβαση.

Αν σου άρεσε κάνε