ΑΑΔΕ: Ψηφιοποιείται η διαδικασία συμψηφισμού οφειλών - επιστροφών

ΑΑΔΕ: Ψηφιοποιείται η διαδικασία συμψηφισμού οφειλών - επιστροφών

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:45 Δημιουργία 12/04/22, 08:43
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Στην πλήρη ψηφιοποίηση της διαδικασίας του συμψηφισμού των οφειλών στο Δημόσιο με την επιστροφή φόρου από την εφορία, προκειμένου όλα να γίνονται αυτόματα και να επιταχύνεται η επιστροφή των ποσών και να απελευθερώνονται πόροι που θα διοχετεύονται αλλού, προχωρά η ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής, σήμερα για το 70% όσων δικαιούνται επιστροφή φόρου και έχουν και οφειλή στη φορολογική διοίκηση ή και στον ΕΦΚΑ, ο συμψηφισμός γίνεται χειρόγραφα και η όλη διαδικασία καθυστερεί σημαντικά, εις βάρος τόσο των φορολογούμενων όσο και του Δημοσίου.

Την ίδια ώρα, έχουν ήδη υποβληθεί, δώδεκα ημέρες μετά τη λειτουργία της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ, οι πρώτες 90.008 φορολογικές δηλώσεις, που στην πλειονότητά τους (το περίπου 60% όσων έχουν υποβληθεί έως σήμερα) είναι μηδενικές.

Ειδικότερα, από την πρώτη εκκαθάριση προκύπτει ότι 28.542 φορολογούμενοι με εισοδήματα από ενοίκια έχουν υποβάλλει ήδη τη δήλωσή τους, όπως και 5.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, ενώ οι υπόλοιποι είναι μισθωτοί είτε του δημόσιου είτε του ιδιωτικού τομέα. Η εκκαθάριση αυτή δείχνει τα εξής:

-Το 24,49% των φορολογουμένων καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 28.580 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 13,435 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος ανέρχεται σε 470 ευρώ.

-Το 59,86% των φορολογουμένων δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα του 2021. Συγκεκριμένα, σε 69.864 εκκαθαριστικά που εκδόθηκαν ξεχωριστά για κάθε σύζυγο, το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης ήταν μηδενικό.

-Για το 15,65% των φορολογουμένων ή για 18.259 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου.

Συνολικά, για το 75,51% των φορολογούμενων που υπέβαλαν δήλωση δεν προκύπτει επιπλέον φόρος ή έχουν επιστροφή φόρου.

Σημειώνεται ότι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται με αρχικό συντελεστή 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, ενώ έχουν και μειωμένη προκαταβολή φόρου (από το 100% στο 55%), με αποτέλεσμα οι περισσότεροι είτε να έχουν επιστροφή φόρου είτε να μην πληρώνουν επιπλέον φόρο.

Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τον φόρο σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με τη πρώτη έως το τέλος του Ιουλίου και την τελευταία έως το τέλος του Φεβρουαρίου. Τα φυσικά πρόσωπα που θα εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο, θα έχουν έκπτωση 3%.

Σύμφωνα με στελέχη της ΑΑΔΕ, πρέπει να σπεύσουν να υποβάλουν φορολογική δήλωση κυρίως οι εξής κατηγορίες φορολογουμένων:

-Όσοι αναμένουν επιστροφές φόρου λόγω μεγαλύτερης παρακράτησης στα εισοδήματα του 2021. Το πιστωτικό ποσό του φόρου εισοδήματος θα μπορεί να συμψηφιστεί με άλλες βεβαιωμένες οφειλές στο Δημόσιο, όπως ο ΕΝΦΙΑ και οι δόσεις των ρυθμίσεων. Ενώ, εάν δεν υπάρχουν αυτές οι οφειλές, ή προκύπτει υπόλοιπο μετά τον συμψηφισμό, το ποσό πιστώνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

-Οι γονείς με παιδιά που σπουδάζουν σε άλλη πόλη και πληρώνουν ενοίκιο, καθώς θα μπορούν να «ξεκλειδώσουν» επιδοτήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και μάλιστα αναδρομικά από τον Ιανουάριο.

Αν σου άρεσε κάνε