Ανησυχία στην αγορά ακινήτων υπό τη σκιά Ουκρανικού και ενεργειακής κρίσης

Ανησυχία στην αγορά ακινήτων υπό τη σκιά Ουκρανικού και ενεργειακής κρίσης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:54 Δημιουργία 08/04/22, 08:40
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

´Τον «κώδωνα του κινδύνου» ότι η έως σήμερα ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά ακινήτων κινδυνεύει να πέσει θύμα των γεωπολιτικών εξελίξεων και της σημαντικής αναταραχής από το αυξημένο ενεργειακό κόστος και τις επιβαρύνσεις στις τιμές, κρούει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποίησε η ΤτΕ, οι επιπτώσεις στην αγορά ακινήτων προς το παρόν απορροφώνται σε μεγάλο βαθμό από επενδυτές, ιδιοκτήτες και κατασκευαστές. Αλλά, ενδέχεται να αρχίσουν σταδιακά να αποτυπώνονται στα νέα έργα και στις τιμές, ιδίως εφόσον διαφανεί ότι οι επιβαρύνσεις θα έχουν διάρκεια που θα επηρεάσουν τη μεσοπρόθεσμη αποτίμηση των ακινήτων. Μάλιστα, εφόσον διατηρηθούν οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η σημαντική αύξηση του ενεργειακού κόστους και του κόστους των υλικών, εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε μείωση των καθαρών αποδόσεων των επενδύσεων και συμπίεση του περιθωρίου κεφαλαιακών υπεραξιών για τους επενδυτές και τους ιδιοκτήτες.

Η Τράπεζα της Ελλάδος ζητεί δε επιπλέον παρεμβάσεις στον τομέα των μεταβιβάσεων και επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, προκειμένου να απλοποιηθούν αλλά και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, οι οποίες θα καθιστούν την αγορά του real estate πιο φιλική προς τους επενδυτές, ειδικά σε περιόδους αυξημένης αβεβαιότητας.

Χαρακτηριστικό της έως σήμερα αναπτυσσόμενης αγοράς του real estate, είναι το γεγονός ότι το 2021, για τέταρτη συνεχή χρονιά, οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) κατέγραψαν αύξηση κατά 7,1% (4,5% το 2020). Οι τιμές των «νέων» διαμερισμάτων αυξήθηκαν πέρυσι με ετήσιο ρυθμό 7,4%, ελαφρά ενισχυμένο έναντι των «παλαιών» διαμερισμάτων (6,9%). Κατά γεωγραφική περιοχή, οι υψηλότεροι ετήσιοι ρυθμοί αύξησης στις τιμές των διαμερισμάτων καταγράφηκαν στην Αθήνα (9,1%) και στη Θεσσαλονίκη (6,9%), ενώ αρκετά ηπιότεροι ήταν στις άλλες μεγάλες πόλεις και στις λοιπές ημιαστικές και αγροτικές περιοχές της χώρας (5,4% και 4,6%, αντίστοιχα).

Πέρυσι, επίσης, οι Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ) προχώρησαν σε νέες επενδύσεις που υπερβαίνουν τα 550 εκατ. ευρώ, ορισμένες από τις οποίες πραγματοποιήθηκαν σε ιδιαίτερα χαμηλές αποδόσεις. Υπολογίζεται ότι το περίπου 80% των επενδυτικών κεφαλαίων των ΑΕΕΑΠ κατευθύνθηκε ήδη ή προορίζεται να κατευθυνθεί στην ελληνική αγορά. Ποσοστό περίπου 36% των κεφαλαίων τους τοποθετήθηκε σε γραφεία, 30% σε καταστήματα, 12% σε ξενοδοχεία και 10% σε επαγγελματικές αποθήκες, ενώ το υπολειπόμενο ποσοστό επενδύθηκε σε άλλες επαγγελματικές χρήσεις ή οικόπεδα προς ανάπτυξη.

Αναφορικά με τη γεωγραφική διασπορά των επενδύσεων, εκτιμάται ότι μόλις το 59% των κεφαλαίων κατευθύνθηκε στον νομό Αττικής, το οποίο συνιστά σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, κατά τα οποία η συντριπτική πλειονότητα των επενδύσεων (άνω του 70%) πραγματοποιήθηκε εντός του Λεκανοπεδίου. Αξιοσημείωτη επίσης διαφοροποίηση καταγράφεται και στη διασπορά των επενδύσεων εντός της ευρύτερης περιοχής της πρωτεύουσας, καθώς οι επενδύσεις δεν αφορούν πλέον μόνο στις εμπορικές θέσεις του κέντρου και των βορείων και νοτίων προαστίων, αλλά και σε θέσεις στην περιφέρεια της πρωτεύουσας και στα όρια του νομού.

Ενώ, σχετικά με τη δραστηριότητα άλλων επενδυτικών χαρτοφυλακίων, εταιρειών ανάπτυξης ακινήτων, αλλά και δικτύων επιχειρήσεων, σημαντικός αριθμός επενδύσεων καταγράφεται στο κέντρο της Αθήνας και σε δημοφιλή τουριστικά νησιά και προορισμούς ανά την Ελλάδα, για την ανάπτυξη ή ανακατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων υψηλών προδιαγραφών. Στα ευρύτερα όρια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης δε, για την αγορά ή ανάπτυξη επαγγελματικών αποθηκών, αλλά και την ανάπτυξη δικτύων καταστημάτων εμπορικών αλυσίδων.

Αν σου άρεσε κάνε