Οικονομικό Φόρουμ Δελφών-Σταϊκούρας: Αισιόδοξος για την αλλαγή σε πιο ήπιας μορφής δημοσιονομικών κανόνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών-Σταϊκούρας: Αισιόδοξος για την αλλαγή σε πιο ήπιας μορφής δημοσιονομικών κανόνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 14:00 Δημιουργία 07/04/22, 13:54
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Αισιόδοξος για την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε πιο ήπιας μορφής, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επισημαίνοντας πως η Ευρώπη φαίνεται πως έχει διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος. Σημείωσε δε, τις πρόσφατες κοινές θέσεις Ολλανδίας και Ισπανίας για εξορθολογισμό των δημοσιονομικών κανόνων.

Ο υπουργός περιέγραψε, παράλληλα, τους όρους που θα πρέπει να πληρούν οι νέοι κανόνες και επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις για την εξαίρεση συγκεκριμένων δαπανών, όπως αυτές για την άμυνα. Ωστόσο, επεσήμανε ότι η χώρα θα πρέπει να γυρίσει σε ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023.

Μιλώντας στο φόρουμ των Δελφών, ο υπουργός ανέφερε ότι η χώρα αναβαθμίζεται από τους διεθνείς οίκους, προσθέτοντας πως προτεραιότητα είναι η μείωση των «κόκκινων» δανείων, η αξιοποίηση των κονδυλίων της ΕΕ και η επιστροφή σταδιακά προς πρωτογενή πλεονάσματα. Σχετικά με τον χρόνο κατά τον οποίο η Ελλάδα θα ανακτήσει επενδυτική βαθμίδα, επανέλαβε ότι ο στόχος δεν έχει αλλάξει και παραμένει ότι η επίτευξή του θα πραγματοποιηθεί το 2023. Όμως, δήλωσε το εάν αυτό θα γίνει στην αρχή, στη μέση ή στο τέλος του 2023, θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα μειωθεί η αβεβαιότητα που έχει δημιουργήσει η διεθνής ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Για την ενεργειακή κρίση, ο υπουργός επανέλαβε την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει σύντομα κοινή ευρωπαϊκή λύση για την αντιμετώπιση των αιτιών που επιφέρουν ανατιμήσεις σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα. Και ανέφερε τις ελληνικές θέσεις για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και την αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από εκείνη του φυσικού αερίου.

Για την άνοδο του πληθωρισμού, είπε πως αυτή προέρχεται από την μεγάλη και ισχυρή ανάκαμψη, ενώ το πρόβλημα επιτάθηκε με την εισβολή της Ρωσίας. Όπως δήλωσε, πρόσφατα το ΔΝΤ προέβλεψε για την Ελλάδα πληθωρισμό 4,5% για εφέτος, ωστόσο η νέα εκτίμηση του υπουργείου θα είναι λίγο πιο συντηρητική από αυτήν του Ταμείου και ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση θα είναι πολύ χαμηλότερος από το 8%.

Αν σου άρεσε κάνε