Προς μείωση οι συντελεστές ΦΠΑ με τη σύμφωνη γνώμη της Κοινότητας

Προς μείωση οι συντελεστές ΦΠΑ με τη σύμφωνη γνώμη της Κοινότητας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:43 Δημιουργία 07/04/22, 08:35
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Ανοίγει ο δρόμος- και μάλιστα με τις… «κοινοτικές ευλογίες»- για μειωμένους κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ από το 2025 στα νησιά του Αιγαίου. Τη σχετική ευελιξία παρέχει η νέα Οδηγία της Κομισιόν, στη βάση της οποίας η Ελλάδα μπορεί να εφαρμόζει στους νομούς Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου και Κυκλάδων και στα νησιά της Θάσου, των Βόρειων Σποράδων, της Σαμοθράκης και της Σκύρου, συντελεστές ΦΠΑ χαμηλότερους έως 30% από τους αντίστοιχους στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Σήμερα, πέντε νησιά του Αιγαίου, τα οποία συνδέονται με τις προσφυγικές ροές, έχουν μειωμένους κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ. Πρόκειται για τη Χίο, τη Λέρο, τη Σάμο, την Κω και τη Λέσβο. Σύμφωνα με την Οδηγία, αφ’ ενός η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση διασφαλίζει τη δυνατότητα να διατηρήσει τις εκπτώσεις στα πέντε νησιά χωρίς σύνδεση με το προσφυγικό, αφ’ ετέρου δε, σε συνάρτηση με τα δημοσιονομικά περιθώρια, μπορεί να επαναφέρει το καθεστώς των εκπτώσεων σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, πλην Κρήτης, όπως ίσχυε πριν την κατάργηση της έκπτωσης που επιβλήθηκε την εποχή των μνημονίων. Για να εφαρμοστεί η σχετική ρύθμιση, πρέπει η νέα Οδηγία να ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο και φυσικά να βρεθεί ο σχετικός δημοσιονομικός χώρος.

Παράλληλα, όλα τα κράτη- μέλη θα μπορούν να εφαρμόζουν μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ σε περισσότερα προϊόντα. Στα νέα προϊόντα και υπηρεσίες που προστίθενται στον κατάλογο, περιλαμβάνονται, εκείνα που προστατεύουν τη δημόσια υγεία, είναι επωφελή για το περιβάλλον και στηρίζουν την ψηφιακή μετάβαση. Μόλις τεθούν σε ισχύ οι κανόνες, τα κράτη- μέλη θα μπορούν, επίσης, για πρώτη φορά να απαλλάσσουν από τον ΦΠΑ ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες που θεωρείται ότι καλύπτουν βασικές ανάγκες.

Ειδικότερα, τα κράτη- μέλη θα συνεχίσουν μεν να επιβάλλουν ως «κανονικό» έναν συντελεστή ΦΠΑ υψηλότερο από το 15%, αλλά θα έχουν και τη δυνατότητα να εφαρμόζουν επιπλέον μειωμένους συντελεστές: έναν μειωμένο 5% σε αγαθά και υπηρεσίες, έναν πολύ μειωμένο συντελεστή (χαμηλότερο από 5%) και έναν μηδενικό συντελεστή για έως επτά κατηγορίες προϊόντων που καλύπτουν βασικές ανάγκες, όπως τρόφιμα, φάρμακα και φαρμακευτικά προϊόντα.

Συγκεκριμένα, ο κατάλογος αυτός περιλαμβάνει:

-Ψηφιακές υπηρεσίες που πριν δεν μπορούσαν να υπαχθούν σε χαμηλούς συντελεστές, όπως η πρόσβαση στο Internet και το live streaming πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων.

-Προϊόντα που προστατεύουν τη δημόσια υγεία και είναι κρίσιμα εργαλεία στη μάχη κατά της COVID-19 και τα οποία θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα σε μελλοντικές κρίσεις, όπως προσωπικός προστατευτικός εξοπλισμός, μάσκες και ορισμένος ιατρικός εξοπλισμός, καθώς και είδη που αποτελούν σημαντική βοήθεια για τους ΑμεΑ.

-Συγκεκριμένα προϊόντα, όπως ποδήλατα, συστήματα πράσινης θέρμανσης και ηλιακά πάνελ σε κατοικίες και δημόσια κτίρια.

-Διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες που θεωρούνται κατάλληλα και χρήσιμα για τις χώρες, τα οποία καθοδηγούνται από το γενικό συμφέρον των στόχων της δημόσιας πολιτικής.

Ενώ, έως το 2030 καταργείται η δυνατότητα των κρατών- μελών να εφαρμόζουν μειωμένους συντελεστές και απαλλαγές σε αγαθά και υπηρεσίες που θεωρούνται επιζήμια για το περιβάλλον και τους στόχους της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή.

Αν σου άρεσε κάνε