14η αξιολόγηση: Διαδικασίες «εξπρές» για την έξοδο από τη μεταμνημονιακή εποπτεία

14η αξιολόγηση: Διαδικασίες «εξπρές» για την έξοδο από τη μεταμνημονιακή εποπτεία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:59 Δημιουργία 06/04/22, 08:37
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Μέσα από μια διαδικασία εξπρές ολοκληρώνεται σήμερα η 14η αξιολόγηση, και ταυτόχρονα πέφτουν οι «τίτλοι τέλους» στη μεταμνημονιακή εποπτεία της χώρας. Η συγκεκριμένη αξιολόγηση, που αποτελεί και την τελευταία στη μακρόχρονη διαδικασία των τριμηνιαίων ελέγχων, έχει περισσότερο τυπικό παρά ουσιαστικό χαρακτήρα, καθώς έχει ήδη αποφασιστεί να ολοκληρώσει η χώρα εντός του καλοκαιριού αυτόν τον κύκλο και να λάβει το εξιτήριο από το εν λόγω ειδικό καθεστώς.

Ωστόσο, το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας δεν σημαίνει και το τέλος κάθε ελέγχου από τους θεσμούς. Όπως προβλέπεται, η χώρα θα αξιολογείται μέσα από το καθεστώς της μεταπρογραμματικής παρακολούθησης, όπως ισχύει με τις άλλες χώρες που εντάχθηκαν σε μνημόνια (Κύπρος, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ισπανία). Η συγκεκριμένη παρακολούθηση θα γίνεται, με εξαμηνιαίους ελέγχους σε πιο χαλαρό πλαίσιο, έως το 2059 και την εξόφληση του 75% της χρηματοδοτικής βοήθειας που έλαβε η Ελλάδα.

Αντικείμενο της 14ης αξιολόγησης είναι και ο χρόνος αποδέσμευσης των δύο τελευταίων δόσεων που εκκρεμούν από την επιστροφή των κερδών των ελληνικών ομολόγων, τα οποία διακρατούν η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες. Η ελληνική πλευρά ζητεί να πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα η εξόφληση αυτών των δύο δόσεων. Εφόσον η αξιολόγηση από τους θεσμούς είναι θετική, θα εκταμιευθεί τον Ιούνιο η επόμενη δόση των 750 εκατ. ευρώ και θα εκκρεμεί μία ισόποση, που δεν δόθηκε το 2019 λόγω καθυστέρησης της αξιολόγησης.

Στη σημερινή συζήτηση μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, θα υπάρξει και ένας απολογισμός της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας και θα εξεταστεί η πρόοδος των προαπαιτούμενων. Θεωρείται βέβαιο ότι μία σειρά από δεσμεύσεις που δεν έχουν ολοκληρωθεί, θα μεταφερθούν στο καθεστώς της μεταπρογραμματικής παρακολούθησης. Στο «πακέτο» αυτό θα περιλαμβάνονται, η μεγάλη εκκρεμότητα του χρόνου έκδοσης των συντάξεων, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, η ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων, του Κτηματολογίου και των δασικών χαρτών, καθώς και η δημιουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων (θα αποκτά τα σπίτια όσων οφειλετών έχουν στεγαστικό δάνειο με υποθήκη πρώτη κατοικία και δεν εξυπηρετούν το δάνειό τους).

Επίσης, στα ζητήματα που θα παρακολουθούνται και θα εξετάζονται ανά εξάμηνο, όπως έχει συμβεί και στα άλλα κράτη, περιλαμβάνεται η θέσπιση του νέου Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, όπου καταγράφεται σημαντική καθυστέρηση. Το θέμα συνδέεται με τον χειρισμό εκκρεμών υποθέσεων αφερεγγυότητας φυσικών προσώπων και αποτελεί σημαντική προϋπόθεση στο πλαίσιο της δέσμευσης για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Υπό παρακολούθηση θα μπει και η εφαρμογή του νέου νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις, καθώς η εφαρμοστική νομοθεσία παραμένει σε εκκρεμότητα.

Αν σου άρεσε κάνε