ΥΠΟΙΚ: Πλάνο μακροχρόνιας στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων λόγω Ουκρανικού και ενεργειακής κρίσης

ΥΠΟΙΚ: Πλάνο μακροχρόνιας στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων λόγω Ουκρανικού και ενεργειακής κρίσης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:39 Δημιουργία 04/04/22, 08:34
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Ετοιμασίες για μακροχρόνια στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις κάνει το οικονομικό επιτελείο, διότι η ενεργειακή κρίση και οι πολεμικές συρράξεις δεν σταματούν. Και καθώς ο δημοσιονομικός χώρος έχει σχεδόν εξαντληθεί, αυτήν την εβδομάδα θα κατατεθεί ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 2 δισ. ευρώ.

Τα συγκεκριμένα ποσά θα προστεθούν στις δαπάνες του προϋπολογισμού, με στόχο τόσο να επιλυθούν μια σειρά από χρηματοδοτικά προβλήματα, όσο και να αποτελέσουν δημοσιονομικές εφεδρείες για μέτρα που μεθοδεύονται το επόμενο διάστημα. Μάλιστα, εάν ο πόλεμος συνεχιστεί και μετά τον Μάιο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει και νέος συμπληρωματικός προϋπολογισμός.

Τα νέα πρόσθετα μέτρα αφορούν κυρίως στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, για να αποφευχθεί μια επισιτιστική κρίση. Σε τροπολογία που θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή, θα υπάρξει ένα νέο πακέτο στήριξης για τους αγρότες, γεωργούς και κτηνοτρόφους, που πλήττονται από το κόστος των λιπασμάτων, των ζωοτροφών και της ενέργειας. Ειδικότερα, προωθούνται τα εξής:

-Επιδότηση μέρους της τιμής που πληρώνουν οι αγρότες για τα λιπάσματα. «Πιλότος» για την εφαρμογή του μέτρου θα είναι η επιδότηση των καυσίμων.

-Απευθείας ενίσχυση για τις ζωοτροφές. Το ύψος της επιδότησης θα ανέλθει στο 2% επί του συνολικού τζίρου του 2021.

-Πρόσθετο πριμ ενίσχυσης για νέες καλλιέργειες σε μαλακό σιτάρι και αραβόσιτο.

-Κίνητρα για την αύξηση της παραγωγής ηλίανθου.

Παράλληλα, εφόσον συνεχιστεί ο πόλεμος, εξετάζεται:

-Επιπλέον κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς των πλέον ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, όπως συνταξιούχοι και άνεργοι.

-Επέκταση της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης και για τον Μάιο. Σημειώνεται ότι επιδοτείται για τον Απρίλιο από τον προϋπολογισμό η τιμή πώλησης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (Diesel) που καταναλώνεται στην εσωτερική αγορά. Η επιδότηση είναι 12 λεπτά το λίτρο στην πηγή, έτσι ώστε το όφελος στην τελική τιμή (συνυπολογίζοντας τον ΦΠΑ) να ανέλθει σε 15 λεπτά ανά λίτρο.

-Μείωση του ΦΠΑ για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε ορισμένα προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως το ψωμί, το γάλα και τα μακαρόνια, που πλήττουν το κόστος ζωής των χαμηλότερων εισοδηματικά στρωμάτων. Το μέτρο βρίσκεται στο τραπέζι και θα ενεργοποιηθεί, λόγω του μεγάλου δημοσιονομικού κόστους, αποκλειστικά και μόνον στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι οι τιμές αυξάνονται ανεξέλεγκτα. Για τη λήψη της απόφασης θα προσμετρηθούν τρεις παράγοντες: ο δημοσιονομικός χώρος που θα εξευρεθεί, η πορεία του πολέμου και τα στοιχεία από την Έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών της ΕΛΣΤΑΤ, την οποία αναμένει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις πρόσφατες εξαγγελίες για τη στήριξη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, καθώς και την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και καυσίμων.

Ειδικότερα:

-Πριν από το Πάσχα θα καταβληθεί η επιταγή ακρίβειας ύψους 200 ευρώ σε 1,74 εκατομμύρια χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους τους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και αναπηρικού επιδόματος ΟΠΕΚΑ, ανασφάλιστους υπερήλικες και δικαιούχους του επιδόματος παιδιού.

-Εντός του Απριλίου θα υπολογιστεί η επιπρόσθετη επιδότηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας.

-Έως τις 15 Απριλίου θα τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα για την ενίσχυση στο κόστος των καυσίμων σε κατόχους αυτοκινήτων και μοτοσικλετών.

-Θα διατηρηθεί έως το τέλος του 2022 ο μειωμένος ΦΠΑ στην εστίαση, στον τουρισμό και στις μεταφορές, με κόστος 250 εκατ. ευρώ.

Τέλος, την 1η Μαΐου θα χορηγηθεί η δεύτερη αύξηση στον κατώτατο μισθό, με τις διαβουλεύσεις μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Αν σου άρεσε κάνε