Τελευταία αξιολόγηση για την «άδεια εξόδου» απ'την ενισχυμένη εποπτεία

Τελευταία αξιολόγηση για την «άδεια εξόδου» απ'την ενισχυμένη εποπτεία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:31 Δημιουργία 28/03/22, 08:24
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Ξεκινά την τρέχουσα εβδομάδα η 14η και τελευταία αξιολόγηση της χώρας, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 6 Απριλίου στη συνάντηση της ηγεσίας του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των θεσμών και, παράλληλα, θα σημάνει την «αντίστροφη μέτρηση» για το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας.

Το τέλος της εποπτείας δεν σημαίνει και το τέλος κάθε ελέγχου. Με βάση τα προβλεπόμενα, η χώρα θα αξιολογείται υπό ένα καθεστώς μεταπρογραμματικής παρακολούθησης- όπως ισχύει με τις άλλες χώρες που εντάχθηκαν σε πρόγραμμα (Κύπρος, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ισπανία)- έως ότου εξοφλήσει το 75% της χρηματοδοτικής βοήθειας που έχει λάβει, κάτι που προγραμματίζεται να έχει επιτευχθεί το 2059. Ωστόσο, η εν λόγω παρακολούθηση θα πραγματοποιείται σε πιο χαλαρό πλαίσιο, θα προβλέπει έλεγχο ανά εξάμηνο, και θα στείλει μήνυμα στις αγορές ότι η Ελλάδα «αλλάζει σελίδα» και βρίσκεται στον δρόμο για να επανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα που απώλεσε στην κρίση του 2010.

Ταυτόχρονα, στην τελευταία αξιολόγηση θα συζητηθεί και ο χρόνος αποδέσμευσης των δύο τελευταίων δόσεων που εκκρεμούν από την επιστροφή των κερδών των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες. Η μία δόση αφορά στην τελευταία αξιολόγηση και θα εκταμιευθεί από το συμβούλιο υπουργών τον Ιούνιο, ενώ η άλλη εκκρεμεί από το 2019. Οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι οι δύο δόσεις θα συγχωνευθούν, οπότε, εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, θα εκταμιευθεί το καλοκαίρι ένα ποσό της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ.

Νωρίτερα, στις αρχές Απριλίου θα έχει αποπληρωθεί το υπόλοιπο του 1,9 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ, καθώς και η 1η δόση, ύψους 2,65 δισ. ευρώ, του διμερούς δανείου του πρώτου μνημονίου. Η δεύτερη δόση, επίσης 2,65 δισ. ευρώ, η οποία κανονικά ήταν προγραμματισμένη να αποπληρωθεί το 2023, θα πληρωθεί περί τα τέλη του Δεκεμβρίου εφέτος.

Στη 14η αξιολόγηση, οι θεσμοί θα εξετάσουν την πορεία και εάν τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης 13 δεσμεύσεων που έχουν συμφωνηθεί με την ελληνική πλευρά.

Ειδικότερα, θα ελεγχθούν:

1.Η πορεία του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο, με χρονοδιάγραμμα έως τον Απρίλιο 2022.

2.Η δημιουργία της ενιαίας ψηφιακής πύλης (gov.gr).

3.Οι προπαρασκευαστικές εργασίες για τον νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, με ορόσημο τον Μάιο 2022.

4.Η μεταρρύθμιση του συστήματος των επιδομάτων αναπηρίας, με ορόσημο τα τέλη του Μαρτίου εφέτος.

5.Η ενεργοποίηση της σύμβασης παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, που προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2022.

6.Η επικύρωση των δασικών χαρτών, η οποία πρέπει να ξαναρχίσει τον Μάιο εφέτος. Στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί ουσιαστικά έως τον Ιούλιο 2022.

7.Το νέο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ «eispraksis», το οποίο αντιμετώπισε καθυστερήσεις, και τίθεται ως στόχος να εφαρμοστεί τον Ιούνιο εφέτος.

8.Η μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως τη δημοσίευση της 14ης έκθεσης, ήτοι τον προσεχή Μάιο.

9.Η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του πλαισίου επιθεωρήσεων για την εποπτεία των οικονομικών δραστηριοτήτων και των αγορών προϊόντων.

10.Η δημοσίευση της πρόσκλησης υποβολής προσφορών για το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης υποθέσεων για αστικές και ποινικές υποθέσεις, που έχει ορόσημο τον Μάρτιο.

11.Η υιοθέτηση του νέου Κώδικα για την οργάνωση της Δικαιοσύνης που επίσης έχει καθυστερήσει. Ο νέος χρονικός ορίζοντας είναι έως τα τέλη του Απριλίου.

12.Η απαιτούμενη παράγωγη νομοθεσία για τη λειτουργία της μονάδας JustStat του υπουργείου Δικαιοσύνης, που αναμένεται να εγκριθεί με εννέα μήνες καθυστέρηση έως τα τέλη του Μαρτίου .

13.Αρκετές δράσεις πολιτικής που μένουν πίσω όσον αφορά στον χρηματοπιστωτικό τομέα και, κυρίως, η εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων του «νόμου Κατσέλη» που δεν προβλέπεται πριν από τα τέλη του 2023, καθώς και η εκκαθάριση του συνόλου των εκκρεμών κρατικών εγγυήσεων έως τα μέσα του 2024. Ενώ, όσον αφορά στο μεταβατικό σχήμα προστασίας για ευάλωτους οφειλέτες με κύρια κατοικία, αυτό υλοποιήθηκε με την ψήφιση της σχετικής ρύθμισης στο νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ.

Αν σου άρεσε κάνε