Στοχευμένες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στα καύσιμα

Στοχευμένες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στα καύσιμα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:10 Δημιουργία 12/03/22, 08:30
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Σε παρεμβάσεις στις τιμές των καυσίμων, οι οποίες θα είναι στοχευμένες για τα πιο ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού, θα προχωρήσει η κυβέρνηση. Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, πιλότος για τη νέα παρέμβαση να είναι ένας μηχανισμός ανάλογος με αυτόν του επιδόματος θέρμανσης, με τους δικαιούχους βάσει εισοδηματικών κριτηρίων να υποβάλουν αιτήσεις σε μία αντίστοιχη πλατφόρμα.

Για την εύρεση των πόρων θα χρησιμοποιηθούν, εκτός του προϋπολογισμού, και τα έσοδα που προκύπτουν από την αγορά ρύπων και τον Ειδικό Λογαριασμό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η ενεργειακή κρίση αύξησε τα εν λόγω έσοδα και, σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, «όσα περισσότερα έσοδα έρχονται στο ταμείο, αυτά θα επιστρέφουν στην κοινωνία, στην οικονομία, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ειδικά στις μικρές και στις μεσαίες. Ενώ, θα αυξηθεί και η επιδότηση στους πιο ευάλωτους».

Ουσιαστικά τις νέες παρεμβάσεις προαναγγέλλουν τόσο ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, όσο και ο επί των Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. O υπουργός Ενέργειας δήλωσε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σενάρια για τη στήριξη και σε αυτήν την περίπτωση, όπως με τα ενεργειακά τιμολόγια, των χαμηλών εισοδημάτων και των πολιτών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Από την πλευρά του, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρει πως «έχουμε επίγνωση της πραγματικότητας, έχουμε εικόνα του πόσο επιβαρύνονται τα νοικοκυριά και προσπαθούμε να βρούμε και να εξαντλήσουμε τον δημοσιονομικό χώρο και πιθανότατα να υπάρξουν και άλλα μέτρα, άλλες παρεμβάσεις». Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις αναμένεται να ενταχθούν σε ένα νέο πακέτο με μέτρα στήριξης για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες, που θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Μέτρα για την ελάφρυνση των καταναλωτών, τα οποία αφορούν ως επί το πλείστον στη μείωση της φορολογίας, λαμβάνονται στο σύνολο σχεδόν των ευρωπαϊκών κρατών.

Για παράδειγμα, στην Κύπρο, η Ολομέλεια της Βουλής νομοθέτησε ομόφωνα τη μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, με έναρξη ισχύος την 8η Μαρτίου και διάρκεια έως την 1η Ιουνίου. Η μείωση του φόρου θα είναι 7 σεντς το λίτρο στη βενζίνη και στο πετρέλαιο, η οποία αυξάνεται τελικά στα 8,3 σεντς το λίτρο εάν συμπεριληφθεί ΦΠΑ. Παράλληλα, μειώνεται και ο φόρος κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 6,4 σεντς, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Η Πορτογαλία μείωσε από χθες τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, για να αντιμετωπίσει την άνευ προηγουμένου άνοδο των τιμών της ενέργειας. Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Μακρόν είπε ότι η κυβέρνησή του θα παρουσιάσει σύντομα μέτρα για να βοηθήσει τα νοικοκυριά που βρίσκονται αντιμέτωπα με τις υψηλές τιμές των καυσίμων, ενώ επεσήμανε ότι έχει ήδη δαπανήσει 20 δισ. ευρώ ετησίως για να μετριάσει το κόστος από τη βενζίνη και την ηλεκτρική ενέργεια.

Στην Ελλάδα, το 2019, πριν από την πανδημία και όταν η οικονομία λειτουργούσε κανονικά, ο ΦΠΑ στα καύσιμα απέδωσε στα δημόσια ταμεία περίπου 2 δισ. ευρώ, ενώ ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στη βενζίνη απέδωσε 2,2 δισ. ευρώ και ο ΕΦΚ στο ντίζελ (θέρμανσης και κίνησης) περίπου 1,8 δισ. ευρώ. Ο συντελεστής του ΕΦΚ ανέρχεται σε 0,70 ευρώ ανά λίτρο, ενώ ο συντελεστής του ΦΠΑ είναι 24%. Ουσιαστικά, οι δύο αυτοί βασικοί έμμεσοι φόροι που επιβάλλονται στις τιμές της βενζίνης, καλύπτουν ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των τελικών τιμών πώλησης. Αυτός είναι ο βασικός λόγος, που στην κυβέρνηση δεν θέλουν να μειώσουν τη φορολογία στα καύσιμα, καθώς πρόκειται για σίγουρα κρατικά έσοδα!

Αν σου άρεσε κάνε