Στο «μικροσκόπιο» ο προϋπολογισμός: Προς αναζήτηση «αναχωμάτων» υπό το φόβο του Ουκρανικού

Στο «μικροσκόπιο» ο προϋπολογισμός: Προς αναζήτηση «αναχωμάτων» υπό το φόβο του Ουκρανικού

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:40 Δημιουργία 01/03/22, 07:51
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Έναν προς έναν εξετάζουν στο Γενικό Λογιστήριο τους κωδικούς του προϋπολογισμού, από τους οποίους θα μπορούσαν να εξευρεθούν επιπλέον πόροι που θα χρηματοδοτήσουν πρόσθετα μέτρα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις υπό τον φόβο μιας κλιμάκωσης της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου δηλώνουν ότι αν και είναι πρόωρη επί του παρόντος η οποιαδήποτε εκτίμηση τόσο για το ακριβές μέγεθος της ζημίας που θα προκληθεί στην ελληνική οικονομία, όσο και των επιπλέον κρατικών κονδυλίων τα οποία θα πρέπει να διοχετευθούν για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών, άρχισε η αναζήτηση για την εξεύρεση περαιτέρω «αναχωμάτων» για τη στήριξη των νοικοκυριών.

Ωστόσο, την ίδια ώρα ο δημοσιονομικός εφιάλτης μεγαλώνει και οδηγεί στην περικοπή κονδυλίων από άλλους τομείς. Είναι εν προκειμένω χαρακτηριστικό ότι στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, δεν περιλαμβάνονται οι διατάξεις για τη χορήγηση από το 2022 μπόνους παραγωγικότητας, συνολικού ύψους 35 εκατ. ευρώ, σε ορισμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων.

Παράλληλα, με τις τιμές σε ρεύμα και φυσικό αέριο να είναι πολύ πιθανόν να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, και η κυβερνητική στρατηγική ως προς την ενέργεια φαίνεται να οδηγείται σε επανασχεδιασμό. Με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη να επισημαίνει ότι εάν υπάρξει μεγάλη διάρκεια στον πόλεμο, θα υπάρχει και συνολικά καινούρια πολιτική παρεμβάσεων, κυρίως στον ενεργειακό τομέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, προκειμένου να δώσει μεγαλύτερη στήριξη στις ενεργοβόρες επιχειρήσεις σε σχέση με την οριζόντια ενίσχυση που παρέχεται σήμερα.

Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η επεξεργασία των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για την έκτακτη παροχή που σχεδιάζεται να δοθεί το επόμενο χρονικό διάστημα στα ευάλωτα νοικοκυριά. Σε πρώτη φάση αυτήν την περίοδο, συζητούνται τα μέτρα στήριξης που θα ισχύσουν τον Μάρτιο. Ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί εάν θα υπάρξει μια μικρή μείωση της επιδότησης στα οικιακά νοικοκυριά έναντι του Φεβρουαρίου, ενώ για τα μη οικιακά τιμολόγια φαίνεται να κλειδώνει η διατήρησή τους στα επίπεδα του Φεβρουαρίου. Στα ίδια επίπεδα με τον περασμένο μήνα αναμένεται να παραμείνει και η επιδότηση στα μη οικιακά τιμολόγια φυσικού αερίου.

Ο μεγάλος κίνδυνος για την οικονομία, είναι το γεγονός ότι στο οικονομικό επιτελείο άρχισαν να καταμετρούν πλήγματα σε πάρα πολλούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, τα οποία θα μεγεθύνονται όσο δεν επέρχεται μια ομαλότητα στο ουκρανικό μέτωπο και δεν αίρονται οι κυρώσεις προς τη Ρωσία.

Με βάση τις εκτιμήσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, θα υπάρξουν επιπτώσεις κυρίως στην ενέργεια, αλλά και στον πληθωρισμό, στο κόστος δανεισμού και στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ο ίδιος πιστεύει ότι οι πληθωριστικές συνέπειες θα αφορούν και στις εισαγωγές από σιτηρά και δημητριακά, ενώ ενδεχομένως θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις και στον τουρισμό, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς και μείωση έως 5% των ταξιδιωτικών εισπράξεων.

Αν σου άρεσε κάνε