ΥΠΟΙΚ: Τρία νομοσχέδια και μια υπουργική απόφαση στην «ατζέντα» Φεβρουαρίου

ΥΠΟΙΚ: Τρία νομοσχέδια και μια υπουργική απόφαση στην «ατζέντα» Φεβρουαρίου

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:22 Δημιουργία 18/02/22, 07:52
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Στην κατάθεση τριών νομοσχεδίων και στην έκδοση μια υπουργικής απόφασης που βρίσκεται σε εκκρεμότητα, θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών τον Φεβρουάριο και τους επόμενους μήνες.

Πρώτο στην ατζέντα είναι το σχέδιο νόμου για τον «νέο ΕΝΦΙΑ» που πρόκειται να κατατεθεί έως το τέλος του μήνα, ενώ η υπουργική απόφαση θα αφορά στην έξτρα έκπτωση φόρου με τις e- αποδείξεις. Θα ακολουθήσουν, η ρύθμιση που θα προβλέπει τη μείωση κατά 30% του συντελεστή του φόρου εισοδήματος επί πέντε έτη για συγχωνεύσεις και συνεργασίες μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς και η νομοθετική παρέμβαση που θα τακτοποιεί το ζήτημα με τις καταπατημένες εκτάσεις και τα ακίνητα του Δημοσίου.

Με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου:

Νέος ΕΝΦΙΑ»: Έως το τέλος του μήνα αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στον κύριο και συμπληρωματικό φόρο, προκειμένου τον Απρίλιο να αναρτηθούν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Η μείωση του φόρου ανέρχεται σε 13% και αντισταθμίζει τις αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες για 8 στους 10 φορολογούμενους. Το 2022 το συνολικό ποσό βεβαίωσης του φόρου θα διαμορφωθεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στα 2,23 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 350 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2021.

Μεταξύ άλλων, συγχωνεύονται κλιμάκια και μειώνονται οι συντελεστές για τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης από 1.000 έως 2.500 ευρώ, αλλά καθιερώνονται νέοι αυξημένοι συντελεστές για ακίνητα που η αξία τους υπερβαίνει τα 2.501 ευρώ. Ο συντελεστής του βασικού φόρου κτισμάτων για τιμή ζώνης από 1.051 έως 1.500 ευρώ το τ.μ. διαμορφώνεται σε 2,80 ευρώ το τ.μ. αντί 3,70 ευρώ που ισχύει σήμερα, ενώ για τιμή ζώνης από 1.501 έως 2.500 ευρώ ο συντελεστής διαμορφώνεται σε 3,70 ευρώ το τ.μ. Με βάση το ισχύον καθεστώς, για τιμή ζώνης από 1.501 έως 2.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 4,5 ευρώ το τ.μ. και από 2.001 έως 2.500 ευρώ αυξάνεται στα 6 ευρώ. Επίσης «κουρεύονται» έως και 80% οι συντελεστές του βασικού φόρου οικοπέδων.

Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ ενσωματώνεται στον κύριο, ενώ θα επιβάλλεται πρόσθετος φόρος με ειδική κλίμακα σε ακίνητα η αξία των οποίων υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ και η συνολική περιουσία του ιδιοκτήτη τις 300.000 ευρώ.

- Επιπλέον έκπτωση φόρου με e- αποδείξεις: Ένα βήμα πριν από τη δημοσίευση σε ΦΕΚ είναι η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει ότι έως το 2025 το 30% των δαπανών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων, ενώ τα ιατρικά έξοδα που θα εξοφλούνται με τον ίδιο τρόπο θα μετρούν διπλά στον υπολογισμό του ορίου 30% του εισοδήματος.

Με το συγκεκριμένο μέτρο, οι φορολογούμενοι που θα ζητούν και θα παίρνουν αποδείξεις από συγκεκριμένους επαγγελματίες, θα μπορούν να γλιτώνουν φόρο έως 450 ευρώ εάν έχουν ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ, έως 1.100 ευρώ εάν έχουν ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ, έως 1.400 ευρώ για εισόδημα από 20.000 έως 30.000 ευρώ, έως 1.800 ευρώ για εισόδημα από 30.000 έως 40.000 ευρώ και έως 2.200 ευρώ εάν το εισόδημα υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ.

Τα επαγγέλματα που θα δίνουν κίνητρα για τη συλλογή e-αποδείξεων αναμένεται να είναι: Δικηγόροι, αρχιτέκτονες, ιδιωτικοί ερευνητές, εργολάβοι κηδειών και καύσης νεκρών, εργολάβοι κλιματισμού, θέρμανσης και υδραυλικών, νοσηλευτές, νοσηλεύτριες- αποκλειστικές, ξυλουργοί, συνεργεία καθαρισμού και συντήρησης κτιρίων, επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας παιδιών, γραφεία ενοικίασης πολυτελών αυτοκινήτων, οδηγοί ταξί, επιδιορθωτές ρούχων και άλλων υφασμάτων, επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων και σκαφών αναψυχής, ψυκτικοί και επισκευαστές εγκαταστάσεων ψύξης, επαγγελματίες που παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες, φωτογράφοι και εργολάβοι σκυροδέματος

-Κίνητρα για συγχωνεύσεις: Φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις και συνεργασίες μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και ελεύθερων επαγγελματιών, όπως μηχανικοί, δικηγόροι και αρχιτέκτονες, θα δίνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που πρόκειται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Θα προβλέπει έκπτωση φόρου εισοδήματος 30% για πέντε έτη (ο φορολογικός συντελεστής θα μειώνεται από το 22% στο 15,5%) υπό την προϋπόθεση ότι η εταιρική σχέση θα έχει διάρκεια τουλάχιστον 5 ετών, καθώς και προνομιακή πρόσβαση στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης για αυτούς που προβαίνουν σε συνεργασίες.

Το μέτρο θα αφορά άμεσα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, και ειδικότερα για την περίπτωση των μετασχηματισμών στις μεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν έως 250 εργαζόμενους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ. Η περίπτωση των συνεργασιών θα αφορά στις μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν 50 εργαζόμενους και ο ετήσιος κύκλος εργασιών τους δεν υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ.

-Εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου: Το υπουργείο θα επιχειρήσει να βάλει τάξη στα ιδιοκτησιακά δικαιώματα του Δημοσίου, αντιμετωπίζοντας το χρόνιο πρόβλημα των καταπατημένων ακινήτων, γαιών και οικισμών. Στόχος του νέου σχεδίου νόμου θα είναι η οριστική αντιμετώπιση των καταπατήσεων της δημόσιας περιουσίας, ενώ το ενδιαφέρον εστιάζεται στο κόστος της απόκτησης των οριστικών τίτλων κυριότητας από τους καταπατητές, η οποία αναμένεται να αποτελεί ποσοστό επί της τρέχουσας αντικειμενικής αξίας, με χαμηλότερο τίμημα για πολίτες με οικονομική αδυναμία.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, το πρόβλημα ανάγεται 100 χρόνια πριν, με τις μετακινήσεις πληθυσμών λόγω της Μικρασιατικής Καταστροφής και την ανάγκη τους να εξασφαλίσουν μια στέγη. Οι ίδιοι εκτιμούν ότι από το σύνολο της δημόσιας περιουσίας έχει καταπατηθεί το 47% των αστικών ακινήτων και το 64% των αγροτικών εκτάσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Αττική, όπου σε ποσοστό 80% είναι μερικώς ή εξ ολοκλήρου καταπατημένα.

Αν σου άρεσε κάνε