Χρ. Σταϊκούρας: Η Ελλάδα θα αποπληρώσει πλήρως το ΔΝΤ έως τα τέλη Μαρτίου

Χρ. Σταϊκούρας: Η Ελλάδα θα αποπληρώσει πλήρως το ΔΝΤ έως τα τέλη Μαρτίου

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 14:32 Δημιουργία 14/02/22, 14:28
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η Ελλάδα θα αποπληρώσει μέχρι το τέλος Μαρτίου, δύο χρόνια νωρίτερα απ' ό,τι ήταν προγραμματισμένο, τις τελευταίες δόσεις των δανείων για τη διάσωσή της, τα οποία χρωστά στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δήλωσε σήμερα στο Ρόιτερς ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Από το 2018, η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε αποπληρωμές στο ΔΝΤ νωρίτερα απ' ό,τι ήταν προγραμματισμένο και τώρα χρωστά 1,9 δισεκατομμύριο ευρώ σε δάνεια που λήγουν έως το 2024, η τελευταία δόση από ένα σύνολο 28 δισεκ. ευρώ που το ΔΝΤ παρέσχε στην Ελλάδα από το 2010 ως το 2014, σημειώνει το Ρόιτερς.

«Η Ελλάδα έχει υποβάλει επισήμως αίτημα για την πλήρη αποπληρωμή των ανεξόφλητων δανείων της από το ΔΝΤ. Η σχετική διαδικασία έχει αρχίσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου», δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας στη συνέντευξή του στο βρετανικό πρακτορείο.

Η κίνηση αναμένεται να μειώσει το χρέος κατά περίπου μία ποσοσοτιαία μονάδα και να εξοικονομηθούν χάρη σ' αυτή περίπου 50 εκατ. ευρώ από πληρωμές τόκων, αναφέρει το Ρόιτερς.

Ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε πως παρά την αύξηση των δαπανών για να αντιμετωπισθεί ο αντίκτυπος της πανδημίας της Covid-19, η Ελλάδα θα επιστρέψει σε πρωτογενές πλεόνασμα από το 2023, όπως έχει υποσχεθεί στους δανειστές της, χάρη στην ισχυρότερη ανάπτυξη και σε υψηλότερα δημοσιονομικά έσοδα.

Αυτό θα είναι ένα σημαντικό βήμα, σύμφωνα με το Ρόιτερς, καθώς η Ελλάδα επιδιώκει να επιστρέψει έως το 2023 στην επενδυτική βαθμίδα.

«Η Ελλάδα εφαρμόζει μια συνετή και υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική και μια διορατική στρατηγική έκδοσης χρέους, ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες του γεγονότος ότι, παρά τις διαδοχικές αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης στη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, η χώρα δεν έχει επιτύχει ακόμη να βρίσκεται στο επενδυτικό στάτους», δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

«Αναφορικά με το 2023 και μετά, θα κινηθούμε προς την κατεύθυνση της επίτευξης ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών χωρίς να κάνει γνωστές άλλες λεπτομέρειες.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Αν σου άρεσε κάνε