Έκτακτο επίδομα κατά της ακρίβειας για ευάλωτα νοικοκυριά στο «τραπέζι» του ΥΠΟΙΚ

Έκτακτο επίδομα κατά της ακρίβειας για ευάλωτα νοικοκυριά στο «τραπέζι» του ΥΠΟΙΚ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:51 Δημιουργία 09/02/22, 07:43
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Η εισήγηση για άμεση εισοδηματική ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών για να περιοριστούν οι επιπτώσεις από το κύμα της ακρίβειας, φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος μεταξύ των προτάσεων που συζητούν στο οικονομικό επιτελείο. Η συγκεκριμένη πρόταση προβλέπει τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, με τον αριθμό των δικαιούχων και το ποσό που θα δοθεί να διαμορφώνονται ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο που θα εξασφαλιστεί.

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζονται διάφορα εναλλακτικά σχέδια για τα ευάλωτα νοικοκυριά που θα ωφεληθούν, τα οποία περιλαμβάνουν όσους παίρνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τους χαμηλοσυνταξιούχους, καθώς και όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

Οι αποφάσεις δεν είναι εύκολες, διότι, όπως αναφέρουν σχεδόν καθημερινά από το οικονομικό επιτελείο, η χώρα πρέπει να ακολουθήσει έναν «ανηφορικό δημοσιονομικό δρόμο», προκειμένου αφ’ ενός να επιτύχει στο ακέραιο τη μείωση των ελλειμμάτων κατά περίπου 10 δισ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου και αφ’ ετέρου να περιορίσει το υπέρογκο δημόσιο χρέος. Με το ΔΝΤ να προειδοποιεί εκ νέου χθες, στην έκθεσή του για την οικονομία στην ευρωζώνη, ότι υπερχρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα πρέπει να ανακοινώσουν αξιόπιστα σχέδια, στη βάση των οποίων θα επιτευχθεί η μείωση του χρέους τους.

Την ίδια ώρα, οι τιμές συνεχίζουν την ανοδική πορεία τους, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένονται νέες ανατιμήσεις σε άλευρα, δημητριακά και ζυμαρικά, καθώς και σε προϊόντα ατομικής περιποίησης. Το τελευταίο διάστημα, παράλληλα, καταγράφονται και υπέρογκες αυξήσεις στα κηπευτικά, λόγω και της κακοκαιρίας των προηγούμενων ημερών. Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά τις κυβερνητικές παρεμβάσεις για τη μείωση του αγροτικού κόστους παραγωγής, στις χονδρικές τιμές της Κεντρικής Αγοράς στην Αθήνα οι αυξήσεις ανέρχονται έως και 300% σε σχέση με πέρυσι και είναι προφανές ότι ανεβαίνουν περαιτέρω έως ότου φτάσουν στον καταναλωτή. Ενδεικτικά, στα αγγουράκια η επικρατούσα τιμή είναι 2,70 ευρώ (αύξηση 170%), τα κολοκυθάκια διατίθενται στη χονδρική προς 2 ευρώ (αύξηση 300%), τα κουνουπίδια πωλούνται σαν χρυσός προς 1,30 ευρώ έναντι 0,45 ευρώ πέρυσι, τα μπρόκολα προς 2 ευρώ έναντι 0,60 ευρώ πέρυσι (αύξηση 233%) και το σπανάκι προς 2 ευρώ έναντι 0,70 ευρώ πέρυσι. Και όλες οι εκτιμήσεις συνηγορούν ότι οι τιμές των τροφίμων αναμένεται να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα για τους επόμενους 18 μήνες.

Σήμερα, τέλος, θα ανακοινωθεί η στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων για τις ανατιμήσεις στην ενέργεια τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η επιδότηση αναμένεται να κυμανθεί σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με αυτά του Ιανουαρίου, καθώς υπήρξε αποκλιμάκωση στις χονδρικές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας (227,30 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Ιανουάριο έναντι 235,38 ευρώ τον Δεκέμβριο). Έτσι, η μέση ενίσχυση αναμένεται να διαμορφωθεί στα 38- 39 ευρώ τον μήνα έναντι 42 ευρώ τον Ιανουάριο και θα κλιμακώνεται σε 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα και τις πρώτες 150 κιλοβατώρες κατανάλωσης και σε 11 λεπτά για τις επόμενες 150 έως τις 300 κιλοβατώρες τον μήνα. Στα 17 λεπτά ανά κιλοβατώρα αναμένεται να διαμορφωθεί η επιπλέον επιδότηση για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου. Ενώ, στο επίπεδο του προηγούμενου μήνα αναμένεται να διατηρηθούν οι επιδοτήσεις για τα εμπορικά τιμολόγια, όπως και οι ενισχύσεις για τους καταναλωτές φυσικού αερίου.

Αν σου άρεσε κάνε