«Γκάζι» στις μεταβιβάσεις ακινήτων μετά την κατάργηση του ΤΑΠ

«Γκάζι» στις μεταβιβάσεις ακινήτων μετά την κατάργηση του ΤΑΠ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:33 Δημιουργία 31/01/22, 08:15
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Επιταχύνεται ο ρυθμός σχετικά με τις μεταβιβάσεις των ακινήτων, οι οποίες θα γίνονται ταχύτερα μετά την κατάργηση της βεβαίωσης Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) και την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων φόρου κληρονομιάς και άτυπων δωρεών.

Η βεβαίωση περί μη οφειλής ΤΑΠ που χορηγείται από τους κατά τόπους δήμους, απαιτεί ακόμη και έναν μήνα για να χορηγηθεί στις συνήθεις περιπτώσεις, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση στις μεταβιβάσεις. Παράγοντες της αγοράς και ιδιοκτήτες ζητούσαν εδώ και καιρό την κατάργησή τού πιστοποιητικού, το οποίο, κατ’ αυτούς, αποτελεί μία περιττή πρόσθετη γραφειοκρατική υποχρέωση των πωλητών/δωρητών ακινήτων που «μπλοκάρει» τις εμπράγματες συναλλαγές.

Παράλληλα, τους επόμενους μήνες θα ενταχθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ οι κληρονομιές και οι άτυπες δωρεές, ενώ εντός του έτους θα υλοποιηθεί η ψηφιοποίηση της έκδοσης φορολογικής ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής, πέρυσι η πλατφόρμα myΡroperty υποδέχθηκε 105.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, δωρεών και γονικών παροχών, ενώ μόνο το τελευταίο 10ημερο υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά περισσότερες από 20.000 δηλώσεις για μεταβιβάσεις ακινήτων.

Ειδικότερα, το οικονομικό επιτελείο και η ΑΑΔΕ προωθούν τις ακόλουθες τέσσερις παρεμβάσεις για τα ακίνητα:

1.Κατάργηση του πιστοποιητικού ΤΑΠ για τις μεταβιβάσεις. Η βεβαίωση είχε καταργηθεί το 2014, αλλά επανήλθε το 2017 επί ποινή ακυρότητας του συμβολαίου. Σύμφωνα με τους συμβολαιογράφους, πρόκειται για μια χρονοβόρα γραφειοκρατική διαδικασία, με πλέον χαρακτηριστική την περίπτωση της Θεσσαλονίκης όπου εκκρεμεί η έκδοση 4.000 βεβαιώσεων ΤΑΠ.

2.Ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων κληρονομιάς και άτυπων δωρεών. Και αυτές οι δηλώσεις πλέον θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myProperty. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ηλεκτρονικά θα υποβάλλονται μεταξύ άλλων:

-Δηλώσεις που αφορούν σε οποιαδήποτε περίπτωση επιβολής φόρου δωρεάς ή γονικής παροχής για κτήση ακινήτων ή κινητών, αξιών, χρηματικών ποσών κ.λπ., για τις οποίες συντάσσεται συμβολαιογραφικό έγγραφο.

-Εκπρόθεσμες ή τροποποιητικές δηλώσεις.

-Δηλώσεις με αίτημα αναβολής φορολογίας.

-Δηλώσεις που υποβάλλονται για τη σύνταξη συμβολαίου δωρεάς αιτία θανάτου, καθώς και για τη διόρθωση ή επανάληψη συμβολαίου.

-Δηλώσεις που αφορούν σε ακίνητα εκτός αντικειμενικού συστήματος.

-Δηλώσεις με αντικείμενο κινητά κάθε είδους ή μετρητά, για τα οποία ο φορολογούμενος παρέχει ασφάλεια ή εγγυητική επιστολή τράπεζας, προκειμένου να βεβαιωθεί ο φόρος σε δόσεις.

-Δηλώσεις με αντικείμενο χρηματικά ποσά προς τους δικαιούχους της Β’ και Γ’ κατηγορίας.

-Δηλώσεις με αντικείμενο χρηματικά ποσά προς δικαιούχους της Α’ κατηγορίας, όταν ο φόρος υπολογίζεται αυτοτελώς με συντελεστή 10%.

-Δηλώσεις δωρεάς ακινήτου σε εκτέλεση προσυμφώνου με αυτοσύμβαση.

-Δηλώσεις που υποβάλλονται μονομερώς από τον δωρεοδόχο.

-Δηλώσεις δωρεάς επικαρπίας, η οποία περιέρχεται στον ψιλό κύριο που έχει ήδη υπαχθεί σε φόρο για την ψιλή κυριότητα και αποκτά και την επικαρπία, για την οποία υπόκειται σε φόρο για τα υπόλοιπα δέκατα της αξίας της πλήρους κυριότητας.

3.Μόνιμη λειτουργία της πλατφόρμας των αδήλωτων τετραγωνικών.

4.Ψηφιοποίηση της έκδοσης φορολογικής ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής. Ήδη έχει ξεκινήσει και η προετοιμασία για διασύνδεση της βάσης δεδομένων της ΑΑΔΕ με το Κτηματολόγιο.

Αν σου άρεσε κάνε