Σε «ξέφρενη πορεία» οι τιμές της ενέργειας - Στην «κατάψυξη» τα νοικοκυριά

Σε «ξέφρενη πορεία» οι τιμές της ενέργειας - Στην «κατάψυξη» τα νοικοκυριά

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:32 Δημιουργία 26/01/22, 08:11
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Με «σπασμένα τα φρένα» τρέχουν οι τιμές στον τομέα της ενέργειας, την ώρα που οι περισσότερες περιοχές της χώρας βρίσκονται στην «κατάψυξη» και οι ανάγκες για θέρμανση των νοικοκυριών αυξάνονται κατακόρυφα.

Η ουκρανική κρίση, αλλά και η ανησυχία για αύξηση επιτοκίων από την FED, φαίνεται ότι πυροδοτούν μία μεγάλη αύξηση στις τιμές τόσο του φυσικού αερίου, όσο και του πετρελαίου, παρά τις προσπάθειες της Κομισιόν και των παραγόντων της αγοράς να διασφαλίσουν με όλους τους εναλλακτικούς τρόπους και προμηθευτές την ομαλή τροφοδοσία της ευρωπαϊκής αγοράς.

Στα καθ’ ημάς, το οικονομικό επιτελείο ενημέρωσε τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης για τη 13η αξιολόγηση, για το κόστος της επιδότησης των λογαριασμών σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, καθώς στόχος είναι να συνεχιστούν τα μέτρα και τον Φεβρουάριο σε πρώτη φάση. Η ενημέρωση είχε ως στόχο να υπολογιστούν τόσο οι επιβαρύνσεις στο έλλειμμα του προϋπολογισμού, όσο και η αποδυνάμωση του ΑΕΠ. Είναι εν προκειμένω χαρακτηριστικό, ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης επισημαίνει πως για κάθε 10 ευρώ αύξησης στην τιμή του φυσικού αερίου η επιβάρυνση στην εθνική οικονομία εκτινάσσεται κατά 600 εκατ. ευρώ.

Κυβερνητικά στελέχη και παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι «τα δύσκολα είναι μπροστά» και το επόμενο διάστημα οι τιμές θα αυξηθούν περαιτέρω. Τις τελευταίες δύο ημέρες η χονδρική τιμή του ηλεκτρισμού στη χώρα μας κάνει καθημερινά άλματα. Από τα 211 ευρώ ανά μεγαβατώρα έφτασε στα 280 ευρώ και σήμερα διαμορφώνεται στα 293,79 ευρώ, σύμφωνα με το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Το πετρέλαιο θέρμανσης έχει πλέον υπερβεί το 1,20 ευρώ το λίτρο πανελλαδικά σε μέση τιμή, ενώ εκτιμάται ότι οδεύει προς το 1,25 ευρώ το λίτρο με βάση τη δυναμική ανόδου που επιδεικνύουν οι διεθνείς τιμές.

Οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές διαμορφώνονται πάνω από τα 83 δολάρια το βαρέλι για τα συμβόλαια Μαρτίου, με την τιμή του Brent να αυξάνεται κατά 0,63%, στα 85,97 δολάρια το βαρέλι. Από την πλευρά του, το φυσικό αέριο πραγματοποίησε τη Δευτέρα μεγάλη άνοδο κατά 20% στην Ευρώπη, υπό το φόβο ενός πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και των άσχημων καιρικών συνθηκών. Το συμβόλαιο TTF κυμάνθηκε κοντά στα 90 ευρώ, ενώ η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 είναι στα 85 ευρώ ανά τόνο, αν και καταγράφηκε μια μικρή μείωση λόγω της αύξησης των προμηθειών από τη Ρωσία. Και όλοι απεύχονται μια εμπλοκή στο μέτωπο της Ουκρανίας και τις μεγάλες επιπτώσεις στις αγορές ενέργειας.

Αν σου άρεσε κάνε