Στην τελική ευθεία για τον νέο ΕΝΦΙΑ

Στην τελική ευθεία για τον νέο ΕΝΦΙΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:11 Δημιουργία 24/01/22, 08:15
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Στην τελική ευθεία εισέρχεται ο σχεδιασμός για τον νέο ΕΝΦΙΑ, που θα κληθούν να πληρώσουν τους επόμενους μήνες περισσότεροι από 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να συζητήσει με τους επικεφαλής των θεσμών τις βασικές αλλαγές που έρχονται στον υπολογισμό του φόρου, ενώ το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μετά τις 15 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με κορυφαίους αξιωματούχους του υπουργείου, ήδη έχουν ενταχθεί στην άσκηση που πραγματοποιείται οι νέες αντικειμενικές αξίες, ενώ έχει ενσωματωθεί και ο συμπληρωματικός φόρος (με τον οποίο επιβαρύνονται περίπου 330.000 ιδιοκτήτες ακινήτων) στον κύριο.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα έγκειται στις υπέρμετρες επιβαρύνσεις που προκύπτουν για περιοχές όπου έχουν αυξηθεί οι αντικειμενικές αξίες. Υπάρχουν περιοχές, όπως για παράδειγμα η Αστυπάλαια, όπου οι αντικειμενικές τιμές έχουν πενταπλασιαστεί, οπότε η αύξηση του φόρου πρέπει να είναι ρεαλιστική. Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο προσανατολίζεται να εφαρμόσει «κόφτες», ώστε να αποφευχθούν οι μεγάλες επιβαρύνσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλες αυτές τις περιοχές της χώρας όπου σημειώνονται ακραίες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες.

Όπως θα αναφέρει το υπουργείο στους επικεφαλής των θεσμών, τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου ΕΝΦΙΑ είναι τα εξής:

-Νέα μείωση 3%- 4%: Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ είναι «κουρεμένα» κατά 60 εκατ. ευρώ, ενώ κατά τον υπουργό Οικονομικών το ποσό αυτό μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω. Προκειμένου, η μεσοσταθμική μείωση κατά 22% του 2019 να ανέλθει στο 25%.

-Νέα κλιμάκια: Στην κλίμακα υπολογισμού του ενιαίου φόρου ακινήτων θα υπάρξουν αλλαγές στα κλιμάκια, ενώ θα μπαίνουν «κόφτες» που θα αντισταθμίζουν τις επιβαρύνσεις για όσους κατέχουν μικρή και μεσαία περιουσία και θα τις περιορίζουν για τις μεγάλες περιουσίες. Το ποσοστό του «κόφτη» θα είναι πολύ μεγαλύτερο για περιουσίες έως 100.000 ευρώ, ενώ πάνω από την αξία αυτή και ανά 100.000 ευρώ θα βαίνει μειούμενο.

-Συμπληρωματικός φόρος: Για τα φυσικά πρόσωπα ο συμπληρωματικός φόρος θα ενσωματωθεί στον κύριο, ενώ για τις επιχειρήσεις θα εξακολουθεί να επιβάλλεται ξεχωριστά και ίσως να υπάρξουν παρεμβάσεις στον συντελεστή υπολογισμού του. Με τις ισχύουσες διατάξεις, για κάθε νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται στην αξία των δικαιωμάτων με συντελεστή 5,5‰.

-Μειώσεις φόρου: Θα διατηρηθούν οι μειώσεις 50% και 100% για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Εφόσον ολοκληρωθεί η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, η ΑΑΔΕ θα «τρέξει» νέα εκκαθάριση για να εντοπίσει τυχόν περιπτώσεις φορολογουμένων που είτε δεν δικαιούνται τις εκπτώσεις και απαλλαγές που χορηγήθηκαν, ή τις δικαιούνται και δεν εμφανίστηκαν στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Παράλληλα, θα διευρυνθεί το κριτήριο της περιουσίας, προκειμένου να μη χάσουν τις εκπτώσεις οι φορολογούμενοι λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών.

Τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα «χτυπήσουν την πόρτα» των ιδιοκτητών ακινήτων προς το τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου και η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις. Από την πλευρά τής ΑΑΔΕ δηλώνεται ότι έχουν προχωρήσει σε προσαρμογές στην ηλεκτρονική εφαρμογή τού φόρου, ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η έκδοση των νέων εκκαθαριστικών.

Αν σου άρεσε κάνε