Στο «τραπέζι» η μονιμοποίηση μειωμένων συντελεστών σε εστίαση, μεταφορές και τουρισμό

Στο «τραπέζι» η μονιμοποίηση μειωμένων συντελεστών σε εστίαση, μεταφορές και τουρισμό

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:43 Δημιουργία 19/01/22, 08:35
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Την παράταση έως το τέλος του 2022, ήτοι κατά ένα επιπλέον εξάμηνο, του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά και στο τουριστικό πακέτο, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο.

Εν συνεχεία, και υπό την αίρεση ότι δεν θα υπάρξουν αστάθμητοι παράγοντες (π.χ. νέο μεγάλο κύμα της πανδημίας) που θα επιφέρουν επιπλέον ανατροπές στην οικονομική πολιτική, εκφράζεται η βούληση να λάβει μόνιμο χαρακτήρα η μείωση αυτή. Και είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρας ότι «η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και τις μεταφορές αποτελεί μια από τις προκλήσεις της δημοσιονομικής πολιτικής του 2023».

Η παράταση των μειωμένων συντελεστών και μετά τον Ιούνιο αποτελεί πάγιο αίτημα του τουρισμού, της εστίασης και των μεταφορών, που έχουν πληγεί από την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, ο μειωμένος ΦΠΑ θα καλύπτει τα εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, τα αεροπορικά εισιτήρια και αυτά των επιβατικών πλοίων, καθώς και τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων. Ενώ, η διατήρηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ εκτιμάται ότι θα δώσει πλεονέκτημα στις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις, με δεδομένο ότι στις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου ο ΦΠΑ κυμαίνεται μεταξύ 9% και 10%. Μάλιστα, φορείς της τουριστικής αγοράς, συμπεριλαμβανομένης της εστίασης, έχουν εκφραστεί υπέρ ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 10%.

Σημειώνεται ότι οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ ισχύουν ως εξής:

-Τουριστικό πακέτο: Στο τιμολόγιο διαμονής µε πρωινό ή με ημιδιατροφή επιβάλλεται ΦΠΑ 13%. Για τη διαμονή µε πλήρη διατροφή, το 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%, ενώ το υπόλοιπο 95% επιβαρύνεται με συντελεστή 13%. Για τη διαμονή µε το σύστημα all inclusive, στο 90% της ενιαίας τιμής επιβάλλεται ΦΠΑ με μειωμένο συντελεστή 13%.

-Μεταφορές: Ο μειωμένος ΦΠΑ καλύπτει εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, τα αεροπορικά εισιτήρια, τα εισιτήρια των επιβατικών πλοίων, καθώς και τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.

-Εστίαση: Ο μειωμένος ΦΠΑ 13% αφορά στον καφέ, στα ροφήματα (τσάι, σοκολάτα κ.λπ.) και στα μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης.

-Πολιτισμός: Αφορά στα εισιτήρια στους κινηματογράφους, οι οποίοι έχουν επηρεαστεί σημαντικά από τους περιορισμούς λόγω της πανδημίας.

Αν σου άρεσε κάνε