Μια ανάσα πριν τη λήξη των «φθηνών» μεταβιβάσεων

Μια ανάσα πριν τη λήξη των «φθηνών» μεταβιβάσεων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:38 Δημιουργία 15/01/22, 08:09
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Προθεσμία 16 ημερών έχουν οι φορολογούμενοι προκειμένου να ολοκληρώσουν μεταβιβάσεις, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες, καθώς μετά τις 31 Ιανουαρίου παύει να υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

Όπως ορίζει η σχετική νομοθετική ρύθμιση, παρέχεται η δυνατότητα σύνταξης συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με επαχθή αιτία, δωρεά ή γονική παροχή κατά έναν μήνα μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος των νέων αντικειμενικών αξιών (δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου έως και την 31η Ιανουαρίου) με βάση τις αντικειμενικές αξίες και τους συντελεστές που ισχύουν κατά την 31η Δεκεμβρίου 2021, υπό την προϋπόθεση ότι οι οικείες δηλώσεις υποβλήθηκαν στις αρμόδιες εφορίες έως και την 31η Δεκεμβρίου.

Έτσι, είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο διάστημα οι φορολογούμενοι συνωστίζονται στα συμβολαιογραφικά γραφεία, τα υποθηκοφυλακεία και τα κτηματολογικά γραφεία, για να κλείσουν τις υποθέσεις τους και να υπογράψουν συμβόλαια. Ωστόσο, είναι αμφίβολο εάν επαρκεί ο χρόνος για να διεκπεραιωθεί ένας τόσο μεγάλος όγκος δηλώσεων. Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην έκδοση των δικαιολογητικών καταγράφονται στους δήμους, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν ακόμη και δύο μήνες για να λάβουν το πιστοποιητικό Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ).

Όσοι δεν προλάβουν την προθεσμία, θα πληρώσουν φόρο μεταβίβασης με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες ενεργοποιήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου σε 13.808 ζώνες σε όλη τη χώρα. Για τις περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες «τράβηξαν την ανηφόρα», ο φόρος μεταβίβασης είναι αυξημένος ακόμη και πάνω από 50%, με τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις να σημειώνονται στις περιοχές οι οποίες εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας των ακινήτων.

Από την πλευρά τους, οι εφορίες έχουν «πατήσει γκάζι» για την εκκαθάριση χιλιάδων εκκρεμών δηλώσεων για δωρεές, γονικές παροχές και κληρονομιές. Όσες χειρόγραφες δηλώσεις φόρου γονικής παροχής και δωρεάς υποβλήθηκαν στις ΔΟΥ έως και τις 17 Δεκεμβρίου πέρυσι, καθώς και οι δηλώσεις για μεταβιβάσεις ακινήτων που είναι αδύνατη η υποβολή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ, έχουν πάρει σειρά προτεραιότητας, προκειμένου να προλάβουν οι φορολογούμενοι να υπογράψουν συμβόλαια έως και τις 31 Ιανουαρίου με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες.

Η προθεσμία στους εφοριακούς για να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των χειρόγραφων δηλώσεων φορολογίας γονικής παροχής, φόρου μεταβίβασης ακινήτων και φόρου γονικής παροχής- δωρεάς που δεν μπορούσαν να υποβληθούν ως αρχικές στο myProperty, είναι έως τις 21 Ιανουαρίου.

Παράλληλα, έως τις 31 Ιανουαρίου επιτρέπεται η κατάρτιση συμβολαιογραφικών πράξεων μεταβίβασης ακινήτων με απλή βεβαίωση μηχανικού και όχι υποχρεωτικά με Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου. Αυτήν τη στιγμή δεν προβλέπεται νέα παράταση, κάτι που σημαίνει ότι από τον Φεβρουάριο θα είναι απαραίτητη η Ταυτότητα για κάθε μεταβίβαση. Υποχρέωση για Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου έχουν όλα τα νέα κτίρια και οι διηρημένες ιδιοκτησίες για τα οποία εκδίδονται νέες οικοδομικές άδειες, καθώς και τα παλαιότερα κτίρια, αλλά ακόμη και τα αυθαίρετα κατά την περαίωση των δηλώσεων.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους, η Ηλεκτρονική Ταυτότητα θα είναι ένας φάκελος στον οποίο θα καταχωρούνται όλα τα στοιχεία των κτιρίων, αυτοτελών ή διηρημένων ιδιοκτησιών μαζί με τα στοιχεία των ιδιοκτητών, το ΚΑΕΚ, το ιστορικό, αλλά και το περιεχόμενο των οικοδομικών αδειών, η ενεργειακή κλάση των κτιρίων, οι δηλώσεις ρύθμισης αυθαίρετων κατασκευών, ο τύπος στατικού ελέγχου της κατασκευής, καθώς και τα τοπογραφικά στοιχεία του οικοπέδου ή γηπέδου για τις εκτός σχεδίου περιοχές. Όπως εκτιμούν οι μηχανικοί, το ελάχιστο κόστος για κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου αναμένεται να διαμορφωθεί στα 500 ευρώ, εφόσον φυσικά το εν λόγω ακίνητο είναι καθόλα νόμιμο και δεν φέρει καμία πολεοδομική παράβαση. Σε αντίθετη περίπτωση, το κόστος αναμένεται να είναι αισθητά μεγαλύτερο.

Αν σου άρεσε κάνε