Σήμερα το νέο «πακέτο» ενίσχυσης εργαζομένων και επιχειρήσεων του ΥΠΟΙΚ

Σήμερα το νέο «πακέτο» ενίσχυσης εργαζομένων και επιχειρήσεων του ΥΠΟΙΚ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:20 Δημιουργία 14/01/22, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Ένα νέο πακέτο μέτρων- τα οποία θα είναι περιορισμένου εύρους, απολύτως στοχευμένα και εντός των δημοσιονομικών αντοχών του προϋπολογισμού- για την ενίσχυση εργαζομένων και επιχειρήσεων λόγω των περιορισμών για την υγειονομική κρίση, ανακοινώνονται σήμερα από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, θα δίδεται βαρύτητα στην προστασία των θέσεων εργασίας με διεύρυνση των αναστολών συμβάσεων, και στη χρονική μετάθεση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που λήγουν στο τέλος του μήνα καθώς και των υποχρεώσεων που δημιουργήθηκαν στην πανδημία, όπως είναι η ένταξη στη ρύθμιση των 36- 72 δόσεων. Σε δεύτερο χρόνο θα εξεταστούν τα περιθώρια μεγαλύτερου «κουρέματος» στην «επιστρεπτέα προκαταβολή».

Ειδικότερα, σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί:

-Διεύρυνση των ΚΑΔ, με ένταξη νέων κυρίως από τους κλάδους της ψυχαγωγίας και του πολιτισμού, για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας και την αποζημίωση ειδικού σκοπού. Οι επιχειρήσεις της εστίασης και άλλων κλάδων θα μπορούν να θέσουν σε αναστολή το περίπου 25% των εργαζόμενών τους για διάστημα δύο εβδομάδων, από αύριο και έως το τέλος του Ιανουαρίου. Οι εργαζόμενοι θα λάβουν αναλογία της αποζημίωσης των 534 ευρώ για το διάστημα που θα ανασταλεί η σύμβασή τους.

-Αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, παλαιών και νέων, που κανονικά θα πρέπει να πληρωθούν στο τέλος του Ιανουαρίου. Είναι ένα μέτρο χωρίς δημοσιονομικό κόστος, αλλά μόνον ταμειακό.

-Παράταση για την ένταξη στη ρύθμιση για χρέη της πανδημίας. Οι χαμηλές «ταχύτητες» που καταγράφονται για ρύθμιση, αλλά και τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί στην αγορά και ειδικά στον κλάδο της εστίασης, βάζουν στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου το θέμα της επιμήκυνσης του χρονικού περιθωρίου ένταξης στη ρύθμιση των κορονοχρεών, τουλάχιστον έως ότου λήξουν τα περιοριστικά μέτρα.

Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής στη ρύθμιση λήγει στις 26 Ιανουαρίου, αλλά έως στιγμής η συμμετοχή είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Από τους περίπου 820.000 οφειλέτες που έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τα φορολογικά χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας σε έως και 6 χρόνια, λιγότεροι από 40.000 έχουν υποβάλλει αίτηση έως σήμερα. Οι οφειλέτες μπορούν να επιλέξουν αποπληρωμή των κορονοχρεών σε έως 36 μηνιαίες δόσεις χωρίς τόκο, ή σε 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%.

-Νομοθετική ρύθμιση για την επικαιροποίηση του πλαισίου που προβλέπεται για τις άδειες των εργαζομένων γονέων με παιδιά- μαθητές που νοσούν από κορονοϊό. Η ρύθμιση αναμένεται να έχει αναδρομική ισχύ, ώστε σε αυτή να συμπεριληφθούν οι γονείς που χρεώθηκαν ημέρες από την κανονική άδειά τους με το άνοιγμα των σχολείων την περασμένη Δευτέρα.

Αυτό που θα αλλάξει είναι το εύρος της συγκεκριμένης άδειας, η οποία είχε προβλεφθεί μεν το 2020 (άρθρο 16 του ν. 4722/2020) για ιδιωτικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά μόνο για 14 ημέρες τότε, καθώς τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ ήταν εντελώς διαφορετικά στις πρώτες φάσεις της πανδημίας. Παράλληλα, θα προβλέπεται πως η άδεια ειδικού σκοπού θα δίνεται ανεξάρτητα από το εάν κλείνει το σχολικό τμήμα.

Με τη νέα ρύθμιση, οι γονείς- εργαζόμενοι, σε περίπτωση νόσησης των παιδιών τους από κορονοϊό, θα δικαιούνται να κάνουν χρήση ειδικής άδειας ανάλογα με τα εκάστοτε υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ. Θα μπορεί έτσι η ρύθμιση να «κουμπώσει» στο τρέχον, αλλά και σε κάθε επόμενο κύμα της πανδημίας (εφόσον χρειαστεί), ανάλογα με τις εκάστοτε προβλέψεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Σε δεύτερο χρόνο, την άνοιξη, θα διερευνηθεί εάν και πόσο θα χρειαστεί να αυξηθεί, ανάλογα με την έκταση και τη διάρκεια των ζημιών επαγγελματιών και επιχειρήσεων, ο συντελεστής «κουρέματος» στην «επιστρεπτέα προκαταβολή». Με τα σημερινά δεδομένα, το «κούρεμα» φθάνει στο 75%, καθώς το 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το 25% της «επιστρεπτέας προκαταβολής», το 39% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το 33,3% και το 33% θα επιστρέψουν το 50%. Η καταβολή της πρώτης από τις 60 μηνιαίες δόσεις για την εξόφληση των δανείων έχει μετατεθεί για τις 30 Ιουνίου εφέτος, αντί για τις 31 Ιανουαρίου που προβλέπονταν αρχικά. Επίσης, εξετάζεται μια μεγαλύτερη από το 15% έκπτωση επί του ποσού της επιστροφής, ή και μια νέα παράταση πέραν της 31ης Μαρτίου για την εφάπαξ εξόφληση της οφειλής.

Αν σου άρεσε κάνε