«Ψυχρολουσία» στο ΥΠΟΙΚ από το «μαύρο» ρεκόρ της Όμικρον

«Ψυχρολουσία» στο ΥΠΟΙΚ από το «μαύρο» ρεκόρ της Όμικρον

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:37 Δημιουργία 29/12/21, 08:15
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Στη σκιά του «μαύρου» ρεκόρ με τον αριθμό των κρουσμάτων, στο οικονομικό επιτελείο σήμανε συναγερμός, καθώς τα πρόσθετα μέτρα που θα απαιτηθούν για τη στήριξη των επιχειρήσεων θα ασκήσουν επιπλέον δημοσιονομικές πιέσεις στον προϋπολογισμό.

Για το 2022 έχει προβλεφθεί ένα ειδικό αποθεματικό Covid ύψους 1 δισ. ευρώ, που εάν αποδειχθεί ανεπαρκές, θα χρειαστεί η «ρευστοποίηση» από τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας.

Η «εξίσωση» είναι δύσκολη, καθώς πρέπει να τηρηθεί η ισορροπία μεταξύ των αντοχών της οικονομίας, του ύψους των ταμειακών διαθεσίμων, καθώς και της προστασίας της δημόσιας υγείας. O νέος προϋπολογισμός έχει καταρτιστεί με την υπόθεση ότι η πανδημία, ως οικονομική μεταβλητή, θα εκλείπει σταδιακά από τις αρχές του επόμενου έτους. Ωστόσο, με βάση τις παρούσες ενδείξεις, η πανδημία θα συνεχίσει να είναι παρούσα και το επόμενο δίμηνο, προκαλώντας έντονους οικονομικούς και κοινωνικούς κλυδωνισμούς.

Όμως, οι δαπάνες που μπορούν να υλοποιηθούν είναι περιορισμένες, με δεδομένους τους δημοσιονομικούς περιορισμούς εντός των οποίων κινείται το οικονομικό επιτελείο. O κύριος στόχος είναι να μειωθεί δραστικά το πρωτογενές έλλειμμα, να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή σε «λογικά» πρωτογενή πλεονάσματα και να περιοριστεί το δημόσιο χρέος. Έτσι, δεν είναι τυχαίο ότι στελέχη του υπουργείου Οικονομικών διαμηνύουν πως «δεν υπάρχουν περιθώρια για δημοσιονομική χαλάρωση». Αν και, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, δεδομένου ότι η καμπύλη της πανδημίας είναι απρόβλεπτη, οι αποφάσεις για μέτρα στήριξης θα ληφθούν το επόμενο δεκαπενθήμερο, όταν και αναμένεται να υπάρχει σφαιρική εικόνα για τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Σημειώνεται ότι, ο προϋπολογισμός του 2022 περιλαμβάνει και ένα δυσμενές σενάριο- «σενάριο ευαισθησίας» όπως χαρακτηρίζεται- που κατεβάζει τον πήχη της ανάκαμψης κατά μία μονάδα, στο 3,5%, και αυξάνει κατά μισή μονάδα το πρωτογενές έλλειμμα, στο 1,7% του ΑΕΠ, σε περίπτωση που η πανδημία επιμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, μια πιθανή επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον για μεγάλο διάστημα, σε συνδυασμό με την επιμονή της ενεργειακής κρίσης, μπορεί να οδηγήσει στην ενεργοποίηση του συγκεκριμένου σεναρίου.

Την ίδια ώρα, σε αβέβαιο έδαφος κινείται και η ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης, λόγω της επαναφοράς των περιορισμών σε αρκετές περιοχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Bloomberg Economics υπολογίζει πτώση 2% στην οικονομία της ευρωζώνης το α’ τρίμηνο του 2022, εφόσον επιβεβαιωθεί η ανησυχία της επιστημονικής κοινότητας ότι η παραλλαγή Όμικρον δημιουργεί «τρύπα» στην ανοσία, διαφεύγοντας από τα εμβόλια. Παράλληλα, ο δείκτης ανάκαμψης της ευρωζώνης από το Oxford Economics υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο, ενώ ο εβδομαδιαίος οικονομικός δείκτης του ΟΟΣΑ, ο οποίος βασίζεται σε αναζητήσεις λέξεων- κλειδιών για όρους που σχετίζονται με τη συμπεριφορά των δαπανών και την αγορά εργασίας, είχε αρνητικό πρόσημο σε πολλές χώρες της ευρωζώνης.

Αν σου άρεσε κάνε