Μειωμένο το έλλειμμα του εξωτερικού ισοζυγίου το 10μηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου λόγω ανάκαμψης τουρισμού

Μειωμένο το έλλειμμα του εξωτερικού ισοζυγίου το 10μηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου λόγω ανάκαμψης τουρισμού

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 13:32 Δημιουργία 21/12/21, 13:26
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Βελτιωμένη εικόνα εμφανίζει το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών της χώρας στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου, καθώς το έλλειμμα του μειώθηκε κατά 2,7 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 και διαμορφώθηκε σε 6,4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος η εξέλιξη αυτή κατά κύριο λόγο αντανακλά την βελτίωση που εμφάνισε το τουριστικό ισοζύγιο της χώρας, καθώς οι αφίξεις τουριστών αυξήθηκαν κατά 93,8% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 142% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020, αντιπροσωπεύοντας πλέον το 46% και το 58% των αντίστοιχων επιπέδων του 2019.

Κατά τα λοιπά, το εμπορικό ισοζύγιο κατέγραψε έλλειμμα υψηλότερο κατά περίπου 4,5 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι, και διαμορφώθηκε στα 20 δισ. ευρώ, δφεδομένου ότι οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 34% και 13,5% σε τρέχουσες και σταθερές τιμές αντίστοιχα, ενώ οι εισαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 32,1% σε τρέχουσες τιμές και 10,9% σε σταθερές τιμές. Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές και οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν σχεδόν με τον ίδιο ρυθμό (25,7% και 25,6%, αντίστοιχα), ενώ σε σταθερές αυξήθηκαν κατά 20% και 23% αντίστοιχα.

Το έλλειμμα του συνολικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) περιορίστηκε σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, από 7,3 δισ. ευρώ σε 3,3 δισ. ευρώ.

Στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων τον Οκτώβριο καταγράφεται αύξηση κατά 224 εκατ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται η ολοκλήρωση της εξαγοράς επιπλέον 16% των μετοχών της ΟΛΠ Α.Ε. από την COSCO SHIPPING (Hong Kong) Co. Limited. Στο δεκάμηνο οι άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα κατέγραψαν αύξηση κατά 4 δισ. ευρώ.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην αύξηση κατά 16,2 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού και στην αύξηση κατά 1,7 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε μετοχές στο εξωτερικό. Η αύξηση των υποχρεώσεών τους οφείλεται στην αύξηση των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου κατά 2,7 δισ. ευρώ και σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων κατά 1,3 δισ. ευρώ.

Αν σου άρεσε κάνε