«Πρεμιέρα» με ανατιμήσεις έως και 20% σε βασικά προϊόντα το 2022

«Πρεμιέρα» με ανατιμήσεις έως και 20% σε βασικά προϊόντα το 2022

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:39 Δημιουργία 21/12/21, 08:25
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

«Ποδαρικό» με ανατιμήσεις έως και 20% σε δεκάδες προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως είναι τα τρόφιμα, θα κάνει το 2022. Στη μεγάλη αυτή λίστα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: Αλεύρι (5%- 20%), Είδη ζαχαροπλαστικής (20%), Καφές (3%- 10%), Ρύζι Αμερικής (8%), Σοκολάτες, ζαχαρώδη (5%- 7%), Μαρμελάδες (4%- 10%), Ελιές (5%), Κονσέρβες (5%), Ξύδι (8%), Βρεφικό γάλα (4%), Γλυκά κουταλιού (4%- 10%), Σαπούνι (4%), Κρασιά (3%-10%), Πατατάκια (4,5%), Μπαταρίες (8%), Δημητριακά (έως 6%), Φρυγανιές (5,5%).

Οι εν λόγω παράγοντες αναφέρουν ότι οι ανατιμήσεις αυτές αναμένεται να γίνουν αντιληπτές από τους καταναλωτές έως το τέλος του Ιανουαρίου, ανάλογα με τα αποθέματα που έχουν στις αποθήκες τους οι επιχειρήσεις. Προσθέτουν δε, ότι ο κατάλογος με τις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων θα διευρυνθεί ακόμη περισσότερο το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς καθημερινά καταφθάνουν στα καταστήματα λιανικής ανατιμημένα τιμολόγια. Ακόμη και οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι αλυσίδες, που έως στιγμής δεν έχουν προχωρήσει σε αλλαγές, είναι αναγκασμένες να αναθεωρήσουν την τιμολογιακή τους πολιτική. Όσον αφορά στις μικρομεσαίες, αυτές υπό το βάρος των μεγάλων χρεών και της έλλειψης ρευστότητας, δεν μπορούν να διαχειριστούν ένα υψηλό επιπλέον κόστος και τα περιθώρια που έχουν για την απορρόφηση των ανατιμήσεων είναι μηδαμινά.

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, ο πληθωρισμός θα αναρριχηθεί σε επίπεδα άνω του 5% τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, πλήττοντας το ΑΕΠ. Η ζημία, όπως δηλώνουν από το οικονομικό επιτελείο, εάν συνυπολογιστεί η αύξηση της αξίας των εισαγωγών από τις ανατιμήσεις των ενεργειακών προϊόντων, εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ τον μήνα.

Στο υπουργείο Οικονομικών ανησυχούν μήπως οι συνθήκες οδηγήσουν σε μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης στα απολύτως αναγκαία, ή οι καταναλωτές αλλάξουν το μείγμα των προϊόντων που αγοράζουν καθημερινά, επιλέγοντας φθηνότερα προϊόντα και συνήθως αυτά που βρίσκονται σε προσφορά. Παράλληλα, μπορεί να επηρεαστούν και οι επενδύσεις, που ενδέχεται να «παγώσουν», έστω και προσωρινά, από την πρωτοφανή άνοδο στο κόστος των πρώτων υλών.

Το κυριότερο, όμως, είναι ότι το πληθωριστικό τσουνάμι μπορεί να υπονομεύσει τους κυβερνητικούς στόχους για την επόμενη χρονιά, όπως είναι η ανάγκη για μια μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή, σε συνδυασμό με ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη, την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία και την προσπάθεια για απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας.

Αν σου άρεσε κάνε